Hlavní obsah

Pro unikátní bezdrátový kardiostimulátor si pacient do Prahy přiletěl až ze San Franciska

Právo, Václav Pergl
Praha

Jednasedmdesátiletý pacient přiletěl kvůli implantaci bezdrátového kardiostimulátoru do pražské Nemocnice Na Homolce až z kalifornského San Franciska.

Foto: Právo

Kardiolog Jan Petrů se sestřičkou kontrolují pacienta z USA.

Článek

„Musel podstoupit tak dalekou cestu, protože se tento převratný typ přístroje implantuje v celém světě zatím jen ve dvou centrech, a to v Nemocnici Na Homolce v Praze a v Kardiocentru AMS v Amsterdamu v Nizozemsku,“ sdělila Právu v pondělí mluvčí nemocnice Jitka Kalousková.

Vůbec jako první na světě zavedli bezdrátový kardiostimulátor prvním pacientům kardiologové v Nemocnici Na Homolce v lednu 2013 a od té doby zde implantaci provedli 28 pacientům.

Operaci podstoupil bývalý bankovní úředník Surber Hans Ulrich v úterý 5. listopadu. Provedli ji primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce profesor MUDr. Petr Neužil společně s kolegou z oddělení MUDr. Janem Petrů.

Druhý den už byl v hotelu

Pacient po klidu na lůžku ještě v den operace rehabilitoval a druhý den byl z nemocnice propuštěn do hotelu, kde bydlel i s manželkou. O dva dny později se dostavil Na Homolku, kde mu zkontroloval dr. Petrů stimulační parametry. „Byly vynikající,“ uvedl profesor Neužil.

Předpokládá, že kardiostimulátor splní bez problémů svoji úlohu tak, aby se pacientovi ulevilo a zmírnila se mu pociťovaná dušnost při námaze. Na další kontroly se chystá pacient přiletět za tři a šest měsíců. Zatím totiž není kvůli legislativě USA možné, aby si nechal zkontrolovat bezdrátový stimulátor přímo v Kalifornii.

Pacient kvůli poruše srdečního rytmu v USA podstoupil více typů léčby, obtíže však nezmizely – cítil se dušný při námaze a unavený.  Lékaři mu proto navrhli zavedení kardiostimulátoru, který by měl jeho problémy zmírnit.

Homolku si našel na internetu

„Věděl jsem, že potřebuji dostat přístroj, který mi pomůže zlepšit srdeční činnost, ale nechtěl jsem se spokojit s běžným kardiostimulátorem. Prostřednictvím internetu jsem se dověděl o možnosti implantace bezdrátového přístroje. Zjistil jsem si více informací a pak se obrátil na profesora Neužila z Nemocnice Na Homolce,“ vysvětlil pacient. Celý zákrok si hradil sám, ale cenu zveřejnit nechce. Nemocnice jeho přání respektuje.

Kardiologové ho zde po prozkoumání zdravotního stavu a skutečnosti, zda je pro něj tento typ přístroje vhodný, zařadili do klinické studie. Studie v Nemocnici Na Homolce probíhá už rok – za tuto dobu zde zavedli úspěšně bezdrátový kardiostimulátor 28 nemocným.

„Přístroj již získal certifikaci pro použití v zemích Evropské unie – tzv. CE Mark. V současné době organizujeme s 1. lékařskou fakultou UK ve společné elektrofyziologické experimentální laboratoři intenzivní školení všech potenciálních operatérů ze zemí Evropské unie tak, aby bylo možné systém zavést co nejrychleji a co nejbezpečněji do klinické praxe,“ dodává profesor Neužil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám