Hlavní obsah

I vězni v léčebnách mají nárok na procházku venku, tvrdí ombudsman

Psychiatrické léčebny jsou povinny zajistit vězňům, kteří jsou v nich umístěni v ochranné léčbě, aby mohli pobývat pod dohledem i venku na čerstvém vzduchu. Upozornil na to ombudsman Pavel Varvařovský.

Foto: Petr Horník, Právo

Ombudsman Pavel Varvařovský

Článek

Možnost pobývat na čerstvém vzduchu, samozřejmě u vězňů s ochrannou léčbou v omezeném měřítku, považuje ombudsman za něco samozřejmého. Podle něj nesmí psychiatrické léčebny u těchto svých pacientů rozhodovat tak, že jsou odsouzeni, a tím pádem nemohou část uzavřeného oddělení léčebny vůbec opouštět.

Stěžoval si na to u něj před časem jeden z vězňů. Ombudsman vedení léčebny informoval, že dlouhodobý pobyt v uzavřeném oddělení bez jakékoli možnosti vyjít na vzduch je nepřípustný a výrazně omezující. Informoval o tom vedení psychiatrické léčebny, která přislíbila rychlou nápravu.

O jakou léčebnu jde, ombudsman nesdělil. Mezi pacienty léčeben jsou také odsouzení. Obvykle jde o lidi, jimž určí soud tzv. ochrannou léčbu, a to například kvůli jejich sexuální či psychické poruše nebo závislosti na drogách či alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám