Hlavní obsah

Měli jsme vzdát citlivou kauzu, říká bývalý elitní detektiv protikorupční policie

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel elitního protikorupčního policejního útvaru Milan Komárek měl údajně přesvědčovat své podřízené, aby se vzdali jedné z citlivých úplatkářských kauz s přesahem do politiky. Tvrdí to bývalý šéf jednoho z klíčových oddělení jednotky Václav Němec, který na protest proti praktikám nového vedení útvaru odešel do civilu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Svůj krok oznámil dosavadní vedoucí jednoho ze dvou oddělení věnujících se korupčním kauzám už na sklonku srpna a podle jeho aktuálních slov ho k tomu vedl mimo jiné právě i údajný tlak v jedné z kauz.

„Nikdy za dobu mého služebního poměru jsem se nesetkal s tím, že by některý z mých nadřízených byť jen naznačil, že není vhodné se nějakým případem zaobírat,“ řekl teď Právu Němec s tím, že Komárek měl spolu se svým náměstkem Jaroslavem Vildem tlačit v létě na to, aby detektivové předali jinému policejnímu orgánu velmi citlivý případ, k jehož šetření ale byla protikorupční policie příslušná.

Za touto aktivitou mohla být spíše snaha zajistit, aby šetření v té věci bylo lépe kontrolovatelné
exdetektiv Václav Němec

Ředitel to prý zdůvodnil tím, aby se útvar nezatěžoval bagatelními případy s nejistým výsledkem a uvolnil si ruce pro ty nejzávažnější korupční kauzy.

„Osobně se domnívám, že za touto aktivitou mohla být spíše snaha zajistit, aby šetření v té věci bylo lépe kontrolovatelné, protože je známo, že na našem odboru se vždy pracovalo jen na základě zjištěných skutečností, a nikoli doporučeného zadání, případně aby si prověřováním této citlivé věci nový ředitel někoho neznepřátelil,“ konstatoval Němec s tím, že spis nakonec na útvaru zůstal, mimo jiné i kvůli zásahu státního zástupce.

O jakou kauzu konkrétně šlo, ale nechtěl někdejší šéf protikorupčních detektivů sdělit a neví to podle svých slov ani sám Komárek.

Ten přes mluvčího útvaru Jaroslava Ibeheje pouze potvrdil, že se na něj bývalý policista v této věci obrátil písemně. „V té písemnosti nebylo uvedeno, o jakou věc se mělo jednat, a ředitel prohlašuje, že si ničeho takového není vědom,“ uvedl v této souvislosti Ibehej.

Zároveň dodal, že Komárek i přesto okamžitě celou věc postoupil přes náměstka policejního prezidenta odboru vnitřní kontroly vedení policie. Výsledky kontroly zatím nejsou známé.

Financování Fischerovy kampaně?

Podle důvěryhodných informací Práva z bezpečnostních složek by se celý spor mohl týkat kauzy kolem financování volební kampaně neúspěšného prezidentského kandidáta a současného ministra financí v demisi Jana Fischera. Právě letos v létě protikorupční policie dostala v té souvislosti hned tři trestní oznámení.

Fischer dlouho nemohl splatit své dluhy a potřebné milióny přistály na jeho účtu teprve poté, co premiér Jiří Rusnok oznámil jeho jmenování do čela resortu financí. Největší částku, konkrétně více než čtyři milióny korun, takto novopečenému ministrovi daroval podnikatel Ladislav Dráb, když je přinesl v hotovosti na přepážku banky.

Žalobce Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 7 Jan Lelek, který má kauzu na starosti, v této souvislosti Právu potvrdil, že případem se protikorupční policie nadále zabývá, o údajných tlacích na jeho předání jiné policejní složce nicméně podle svých slov žádné informace nemá.

„V současné době se provádí šetření a vyžadují se určité zprávy. Během listopadu by se mělo rozhodnout, zda v této věci budou zahájeny úkony trestního řízení, nebo zda bude uložena,“ řekl k tomu Právu Lelek.

Reklama

Výběr článků

Načítám