Hlavní obsah

Proti zásahu policie v growshopech demonstrovalo asi 300 lidí

– Praha

Asi 300 lidí demonstrovalo v sobotu večer na Staroměstském náměstí proti zásahu policie v takzvaných growshopech, které prodávají potřeby pro pěstování konopí. Odmítavý postoj k zásahu policie dali najevo hlasitým pískotem. Na transparentech měli například nápisy: Pěstování není zločin. Demonstrace se odehrávala v poměrně poklidném duchu.

Demonstrace proti zásahu v growshopechVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Akce je reakcí na pondělní policejní razii v padesátce těchto obchodů. Policie ji provedla na základě paragrafu o šíření toxikománie a loňského výroku Nejvyššího soudu, kdy byli k podmíněnému trestu za šíření toxikománie odsouzeni majitelé jednoho květinářství. Účastníci přišli vyjádřit podporu stíhaným majitelům growshopů i myšlence legalizace konopí.

Policie zatím při zátahu na growshopy obvinila nejméně 22 lidí, nejvíc - devět - jich je zatím v Moravskoslezském kraji. Kriminalisté zabavovali peníze i věci potřebné k pěstování konopí a některé obchody zavřeli. Další obvinění asi přibudou, protože akce má v dalších dnech pokračovat.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Účastnici demonstrace na podporu marihuany

Policie prověřuje ve více než 50 případech podezření kvůli drogovým deliktům. Jde zejména o nabízení a veřejnou prezentaci materiálů, které propagují pěstování a užívání marihuany. Policie zdůvodnila i tím, že v Česku od roku 2007 přibývá vnitřních pěstíren konopí a spolu s tím i kamenných a internetových obchodů, které nabízejí potřebné technologie.

Podle předsedy sdružení Roberta Veverky ale většina growshopů už začátkem léta omezila či zrušila nabídku zboží, jehož prodej by mohl naplňovat skutkovou podstatu trestného šíření toxikománie, tedy souběžný prodej semínek konopí, pěstební techniky, kuřáckých potřeb a tiskovin s informacemi o pěstování. Orgány činné v trestním řízení na tuto skutečnost nebraly zřetel a rozhodly se growshopy plošně zlikvidovat, prohlásil.

Občanské sdružení zastává názor, že činnost klasických growshopů nenaplňuje skutkovou podstatu paragrafu šíření toxikománie. "Každý jejich zákazník je sám zodpovědný za to, jak se zakoupeným zbožím naloží a growshopy prodejem květináčů a hnojiv rozhodně nikoho k pěstování či užívání ilegálních drog nesvádějí ani nepodněcují," řekl Veverka.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Demonstrace na podporu growshopu

Policejní razie podle sdružení jen nahrála velkým prodejcům na černém trhu s marihuanou i státem licencovaným firmám, které budou legálně prodávat léčebné konopí. Firmy podle platného zákona zatím budou moci konopí jen dovážet, nikoli pěstovat. Kritici tvrdí, že povolených 30 gramů nebude řadě pacientů stačit, argumentují dosavadní praxí i zahraničními příklady. Vadí jim také to, že nizozemská firma, od níž by se léčebné konopí dováželo, nabízí gram za 200 korun, pacient za 30 gramů tak měsíčně bude muset dát 6000 korun.

S užíváním konopí na chronické bolesti či nechutenství souhlasí řada lékařů. Pomáhá pacientům s roztroušenou sklerózou či rakovinou. V ČR bude na lékařský recept asi už koncem roku. Zatím si ho pacienti pěstují, nebo ho nakupují na černém trhu. V konopných lékárnách jsou konopné masti.

Reklama

Výběr článků

Načítám