Hlavní obsah

Policie konopí zneužívá a ze znaku by mělo zmizet, žádá aktivista Penc

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečnost, že znak Národní protidrogové centrály (NPC) už roky zdobí symbol listu konopí, vadí letitému zastánci zrovnoprávnění konopí Stanislavu Pencovi z Milkovic na Jičínsku. Je přesvědčen, že jde o zneužití konopného listu, a žádá vedení NPC, aby znak změnilo. To se ale nehodlá jeho výzvou zabývat.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Stanislav Penc

Článek

„Pan Penc má proti naší práci časté výhrady. Ale my se tímto jeho podnětem nebudeme zabývat. Znak je součástí naší dvaadvacetileté historie a je tradičním symbolem této jednotky,“ uvedla mluvčí NPC Barbora Kudláčková.

Podle Pence je konopí prastará léčivá rostlina, což dokládá i nedávné přijetí novel několika českých zákonů. Z nich vyplývá její využití coby léčiva.

„V řadě zemí světa je zjevná snaha vymanit konopí z mezinárodní úmluvy o omamných látkách, ale u nás se policie chlubí zákroky proti konzumentům konopí. Dokonce vyhrožuje, že represi proti kuřákům konopí zvýší,“ shrnul svůj postoj Penc, který příští rok hodlá na Trutnovsku kandidovat do Senátu.

Je prý symbolem firemní kultury

V rozporu se zdravým rozumem podle něho je i komentář ředitele NPC Jakuba Frydrycha k samotnému znaku. „Frydrych říká: znak útvaru našeho typu je symbol firemní kultury a hodnot, které jejich příslušníci zastávají,“ cituje Penc a upozorňuje, že znak neprošel ani výběrem komise, která znaky útvarům policie přiděluje.

„Je uveden v databázi povolených znaků policie. Zmíněnou komisí procházely znaky, které v předpisu nebyly. Ale tento obsažen je, proto se k němu komise nemusela vyjadřovat,“ oponuje Kudláčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám