Hlavní obsah

ANO požaduje křeslo šéfa Sněmovny

Právo, Novinky, jas, dan
Aktualizováno

Hnutí ANO bude v nově ustavené Sněmovně požadovat post šéfa komory. Na jednání s představiteli KDU-ČSL se uskupení shodla i na razantním snížení počtu podvýborů a sloučení výborů pro obranu a bezpečnost.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

První místopředsedkyně ANO Věra Jourová (vlevo) hovoří s novináři po setkání vyjednávacích týmů ANO a KDU-ČSL.

Článek

Kdo by mohl komoře šéfovat, ANO neuvedlo. S lidovci se hnutí shodlo rovněž na tom, že Sněmovna by měla mít čtyři místopředsedy.

„Budeme navrhovat razantní snížení počtu podvýborů, komisí a stálých delegací. Výsledkem bude úspora v řádu několika miliónů ročně. Obě strany preferují čtyři místopředsedy Sněmovny. Hnutí ANO sdělilo KDU-ČSL, že bude požadovat funkci předsedy Sněmovny. KDU-ČSL tuto informaci vzala na vědomí,“ stojí ve společném  prohlášení.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka Právu řekl, že požadavek ANO bude muset projednat širší vedení strany, nicméně on sám považuje za logické, aby druhá nejsilnější strana měla post šéfa Sněmovny, bude-li mít nejsilnější strana křeslo premiéra.

Nyní strany studují návrh státního rozpočtu pro příští rok a chtějí se vyhnout rozpočtovému provizoriu, které by případně mělo být co nejkratší. „Bude-li to možné, budeme usilovat o snížení rozpočtového schodku, který navrhuje vláda,“ shodlo se ANO s lidovci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tři ze čtyř členů vyjednávacího týmu KDU-ČSL diskutují před pražským Centrem pohybové medicíny, kde strana jednala s představiteli ANO.

Obě strany trvají na tom, že pro další vyjednávání přicházejí v úvahu tři varianty.  Tolerance menšinové vlády ČSSD, společná koalice všech tří uskupení či čistě opoziční postoj ANO a lidovců.

ČSSD u jednání chybí

Zatímco obě menší strany již jednají o konkrétních věcných i personálních opatřeních, ČSSD se doposud zmítala vnitřními spory mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou a skupinou kolem nyní již bývalého místopředsedy Michala Haška. Ten v pátek spolu s šéfem poslaneckého klubu Jeronýmem Tejcem odstoupil, a uvolnil tak Sobotkovi ruce k sestavení nového vyjednávacího týmu, z něhož se jej pokusili odstranit. [celá zpráva]

Sociální demokraté by se měli do vyjednávání zapojit v příštím týdnu, prozatím strana zkoumala programové průniky s potenciálními koaličními partnery. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám