Hlavní obsah

Parkanová dostala za zveřejnění výslechů v kauze CASA pokutu

Někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) dostala pokutu za zveřejnění výslechů v kauze, v níž je viněna z podílu na údajně předraženém nákupu letounů CASA pro českou armádu. Podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) má zaplatit 16 000 korun. Parkanová informace o pokutě zveřejnila na svém webu, rozhodnutí zatím není pravomocné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlasta Parkanová na archívním snímku

Článek

Parkanová, která je v kauze CASA obviněná, v půlce srpna zveřejnila na svých webových stránkách záznamy výpovědí svědků i obviněných. Svůj krok tehdy neodůvodnila. Mezi dokumenty jsou například výpovědi expremiéra Petra Nečase (ODS), někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) či současného ministra obrany Vlastimila Picka.

Podle ÚOOÚ se tak Parkanová dopustila přestupku, protože porušila zákonem uloženou povinnost zachovávat mlčenlivost o osobních údajích. Vedle pokuty má exministryně zaplatit dalších tisíc korun jako náhradu nákladů řízení.

Zveřejněním prý mohla ovlivňovat svědky

V souvislosti se zveřejněním výpovědí a dalších dokumentů zvažoval dozorový státní zástupce Jan Kořán uvalení vazby na exministryni kvůli možnému ovlivňování svědků. Svědci, jejichž totožnost byla odhalena, se sami ozvali žalobci a stěžovali si. Kořán poté ale svůj postoj usměrnil. V zaslaném prohlášení tehdy sdělil, že podání návrhu na vzetí do vazby prakticky vylučuje a že šlo pouze o úvahy v "teoretické rovině".

Kauza CASA
O nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.
zdroj: ČTK

Kvůli obchodu je vyšetřována Parkanová a tehdejší ředitel sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Policie Parkanovou viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 miliónů korun. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila. Své stíhání považuje za bezdůvodné. Vinu odmítá i Staněk.

Reklama

Výběr článků

Načítám