Hlavní obsah

Podpora Sobotky ve straně roste, postavil se za něj další kraj

• Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka získal podporu další krajské organizace strany. V úterý se za něj postavila středočeská ČSSD, podporuje ho jako předsedu ČSSD, kandidáta na premiéra i hlavního vyjednavače o vládě. Účastníci lánské schůzky s prezidentem Milošem Zemanem by podle krajského výkonného výboru měli rezignovat na stranické funkce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

"Vyzýváme iniciátory, kteří se účastnili povolební situace, aby rezignovali na významné stranické funkce," prohlásil po jednání výboru šéf středočeských sociálních demokratů Miloš Petera. O konkrétních jménech se ale v usnesení přijatém v úterý nemluví.

Pro usnesení podle Chládka hlasovalo všech 19 členů krajského výkonného výboru. Zároveň se vyslovili pro svolání mimořádného sjezdu ČSSD v dřívějším termínu, už v únoru.

Tvrdá kritika spolustraníků

Sám Sobotka se úterního jednání zúčastnil. Novinářům po jeho skončení prozradil, že zazněla tvrdá kritika spolustraníků, kteří se ho pokusili vyřadit z vyjednávacího týmu. Na nedělním jednání ústředního výkonného výboru ČSSD by podle něj měla být vyvozena jasná osobní odpovědnost těchto lidí.

"Očekávám, že ÚVV rozhodne o tom, kdo za sociální demokracii povede jednání o sestavení vlády, a očekávám také, že ÚVV rozhodne o osobní odpovědnosti všech aktérů toho nezdařeného puče," uvedl.

Pokud jde o setrvání Jeronýma Tejce v čele poslaneckého klubu strany, záleží podle Sobotky právě na rozhodnutí uvnitř této frakce, jež má v dané otázce autonomii. "Myslím, že je na rozhodnutí Jeronýma Tejce, jestli bude blokovat řešení situace, nebo vyvodí politickou odpovědnost a rezignuje také na pozici předsedy poslaneckého klubu," prohlásil Sobotka.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Sobotku podpořila v posledních dnech řada krajských organizací. Většina z nich vyzvala účastníky povolební schůzky v Lánech k vyvození osobní odpovědnosti, některé i k rezignaci. Utajované schůzky s prezidentem se zúčastnili místopředsedové strany Michal Hašek, Zdeněk Škromach, Milan Chovanec, staronový předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc a jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám