Hlavní obsah

Web ukáže provázanost darů stranám s veřejnými zakázkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociologický ústav Akademie věd spustil webové stránky, na nichž lze dohledat informace o hospodaření politických stran včetně darů, které partaje dostaly od jednotlivců i firem. Údaje autoři čerpali z výročních zpráv, které jsou běžně dostupné v papírové podobě v parlamentní knihovně.

Foto: Sociologický ústav AV ČR

Článek

Elektronická forma může odhalit mimo jiné nepřesnosti mezi účetními a deklarovanými příjmy stran.

Databáze darů na serveru Politickefinance.cz umožní odhalit případné střety zájmů. "Například v roce 2012 stavební firmy darovaly tehdejším parlamentním stranám celkem 10,4 miliónu korun. Od té doby získaly 426 veřejných zakázek ve výši 6,1 miliardy korun," uvedl vedoucí projektu Michael Smith.

Server nabízí údaje o financování stran od roku 2006. Umožňuje tak třeba meziročně srovnat výši darů pro jednotlivé strany nebo porovnat, jak vysoké dary dostaly strany od jednotlivých osob. Jejich jména museli ale tvůrci projektu nahradit iniciálami kvůli požadavku Úřadu pro ochranu osobních údajů na anonymizaci těchto dat. Chtějí ale požádat úřad o změnu jeho postoje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám