Hlavní obsah

Žalobkyně, která několikrát zastavila stíhání senátora Lajtocha, rezignovala

Aktualizováno

Olomoucká státní zástupkyně Marie Kodytková, která opakovaně odmítala podat obžalobu na primátora a senátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) a jeho pět kolegů z Přerova, rezignovala na svou funkci. Učinila tak na protest kvůli tomu, že jí byl spis nadřízeným odebrán.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kauza Lajtocha a jeho pěti kolegů z magistrátu se týká rekonstrukce zimního stadionu a stavby domova důchodců. Obě stály podstatně více, než město plánovalo. Policisté už třikrát navrhli šestici lidí obžalovat, státní zástupkyně pokaždé jejich stíhání zastavila.

Kodytková má ale za to, že Lajtoch trestný čin nespáchal. Případ se jí ale pokaždé vrátil od Nejvyššího státního zastupitelství, které opakovaně její usnesení rušilo. "Pan náměstek z obavy, že to zastavím, mi kauzu odebral. Já jsem obratem rezignovala na funkci. Případ dostal přidělen můj kolega, který nepochybně podá obžalobu," řekla k svému odstoupení v pondělí Kodytková.

Podle ní bylo důvodem odebrání i to, že svůj právní názor v kauze vyslovila v televizním pořadu, kde zopakovala, že podle ní o žádnou trestnou činnost nejde. "Pan náměstek mi poslal úřední záznam, že není naděje, že svůj právní názor změním a dám jej do souladu s názorem pana nejvyššího (žalobce), a tudíž mi věc odnímá. Je to pro mne naprosto nepřijatelné. Okamžitě jsem rezignovala a odcházím," doplnila Kodytková.

Šéf zastupitelství není překvapen

Rezignaci Kodytkové i odebrání spisu potvrdil šéf olomoucké pobočky krajského státního zastupitelství Vít Kasík. "Neměl jsem jistotu, že bude respektovat závazný právní názor nejvyššího státního zástupce," uvedl Kasík.

Podotkl, že nepřemýšlel nad tím, že odebrání spisu vyvolá takovou reakci. "Paní doktorka má nárok na důchod, už několik let přesluhuje, reakce mě nepřekvapila," doplnil Kasík.

Kodytková zastavila trestní stíhání Lajtocha celkem třikrát, loni v lednu a srpnu a letos v březnu. „Trestní stíhání jsem zastavila, protože skutek, pro který bylo vedeno, není trestným činem a není ani důvod k jinému postupu,“ vysvětlovala své rozhodnutí loni v létě. [celá zpráva]

Stíhání se týkalo kromě Lajtocha také jeho náměstka Jiřího Kulíška (ODS), radních Václava Zatloukala (ČSSD) a Jaroslava Čermáka (ODS) a úředníků Pavla Galy a Jiřího Raby.

Oč v případu šlo
Primátora vinila policie z toho, že mu firma Přerovská stavební, která se na veřejné zakázce podílela, stavěla soukromý bazén, přičemž částka v hodnotě 278 292 korun nebyla uhrazena a podle policistů firma peníze ani nevymáhala. Výstavbu bazénu od této firmy Lajtoch zatajil v čestném prohlášení o majetku za rok 2008. Údaje doplnil až v době, kdy se o věc začali zajímat policisté. Lajtoch už dříve řekl, že všechny práce kolem bazénu řádně uhradil. U radního Zatloukala se podle policistů stejná firma podílela na stavbě rodinného domu ve Vinarech bez uzavření řádné smlouvy o dílo. Fakturu na 3,1 miliónu korun uhradil pouze částečně ve dvou splátkách do výše 790 000 korun. Poté, co tyto skutečnosti vyšly najevo při policejním prověřování, snažil se vyřadit fakturu z účetnictví společnosti Přerovská stavební a nahradit fakturou novou na částku nižší, kterou skutečně zaplatil, stálo v usnesení o zahájení stíhání.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám