Hlavní obsah

Armáda poprvé poslala letouny CASA do zahraniční mise

– Praha

Na egyptský Sinajský poloostrov v pondělí odletěl z pražského letiště v Kbelích letoun CASA s 13 vojáky. Zapojí se tam do mise Mnohonárodních sil a pozorovatelů, v rámci které se budou podílet na kontrole dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. Podle mluvčí generálního štábu Jany Růžičkové jde o vůbec první operační nasazení tohoto letounu v zahraniční operaci.

Foto: Generální štáb AČR

Vojáci nastupují v Kbelích v pondělí ráno do letounu CASA.

Článek

Hlavním úkolem jednotky bude podle jejího velitele a zároveň pilota letounu Milana Laniaka zajištění monitorovacích letů nad egyptsko-izraelskou hranicí s mezinárodními pozorovateli na palubě a zajištění přepravy osob a materiálu mezi stanovenými destinacemi.

"Pouštní Sinaj nenabízí pro Středoevropana, zvyklého létat nad městy, lesy a poli, které umožňují relativně snadnou orientaci, téměř žádné záchytné body. I to pro nás budou nové zkušenosti," uvedl velitel. Dodal, že jeho vojáci se seznámili s prostředím a podmínkami, které je čekají, během několika letů, které absolvovali na Sinaji už před samotným nasazením.

Foto: AČR štáb Generální, ČTK

Příprava vojenského letounu CASA před odletem 4. listopadu ráno z pražských Kbel

"V přímém operačním nasazení se zúročí dlouhodobá příprava posádek a zabezpečujícího personálu letounů CASA," uvedl k odletu letounu a posádky na Sinaj náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Související téma

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Mnohonárodní síly a pozorovatelé jsou nezávislou organizací a na Sinaji dohlížejí na dodržování podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem z roku 1979. Česko působí v misi Mnohonárodních sil a pozorovatelů na Sinaji od roku 2009 a dosud tam byli tři vojáci. Nově tak v misi bude celkem 16 vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám