Hlavní obsah

Na zimu jsme připraveni, hlásí silničáři

Silničáři tvrdí, že jsou na příchod zimy dobře připraveni. Podle Jana Studeckého z oddělení komunikace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které zajišťuje údržbu dálnic, rychlostních komunikací a silnic prvních tříd, mají v současné chvíli ve skladech připraveno 300 tisíc tun posypové soli.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Právě údržba dálnic, rychlostních silnic a silnic prvních tříd vyjde ročně v průměru na 940 miliónů korun. Každý rok je ale tato částka značně odlišná. Během zimy z přelomu let 2011 a 2012 to bylo 701 miliónů korun, zatímco loni vyšla údržba na miliardu a 83 miliónů korun, uvedlo ŘSD.

Právě částka, kterou za zimní údržbu utratilo ředitelství silnic v předešlém období, slouží jako základ rozpočtu pro následující rok.

Zimní údržbu v posledních letech komplikuje nedostatek financí pro opravy škod po předchozím zimním období. V ideálním případě by podle odhadu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), který peníze na dopravní projekty rozděluje, bylo na zimní údržbu a následnou opravu silnic potřeba devět miliard korun. Za touto částkou ale současné rozpočty ŘSD zaostávají. V posledních letech směřuje do oprav zhruba stejná částka, a to 4,5 miliardy korun.

ŘSD vlastními silami udržuje 751 kilometrů dálnic a 442 kilometrů rychlostních silnic. Silnice první třídy pro ně upravují smluvní dodavatelé, kteří zpravidla pracují i pro jednotlivé kraje. Ty mají na starosti údržbu silnic prvních a druhých tříd.

Reklama

Výběr článků

Načítám