Hlavní obsah

Exposlanci Tluchoř, Šnajdr a Fuksa znovu obviněni nebudou, myslí si Ištvan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan připustil, že tři bývalí poslanci ODS Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa již nebudou znovu obviněni. Poté, co nedávno Nejvyšší soud rozhodl, že trojici nelze stíhat za případné trestné činy do doby, než se loni v listopadu vzdali poslaneckého mandátu, Ištvan podle svých slov nevidí další prostor pro přeformulování skutku.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Článek

"Já se domnívám, že Nejvyšší soud indemnitu vyložil tak širokým způsobem, že v podstatě prostor pro nějaké jiné vymezení skutku osobně v tuto chvíli nevidím," prohlásil žalobce po podrobném prostudování verdiktu Nejvyššího soudu.

Podle státního zastupitelství trojice tehdejších poslanců složila své mandáty výměnou za lukrativní posty ve státních podnicích. "Trafiky" ve státních společnostech jim údajně nabízel tehdejší předseda vlády Petr Nečas (ODS).

Nejvyšší soud v případě tří poslanců potvrdil svoje rozhodnutí z července, že jsou chráněni poslaneckou imunitou a indemnitou až do chvíle, než se vzdali mandátu. Bylo by možné je stíhat pouze za trestnou činnost, které by se případně dopustili až po 7. listopadu 2012. [celá zpráva]

Nečas nebyl vyňat 

"Nejvyšší soud vyložil indemnitu tak, že se nevztahuje na samotné vzdání se mandátu, ale i na celé to předcházející jednání před 7. listopadem. Takto pojatou indemnitou v podstatě Nejvyšší soud vylučuje jejich stíhání pro jakékoli jednání, které mělo souvislost s následným vzdáním se mandátu, přestože ta souvislost je velmi volná," komentoval rozhodnutí Ištvan.

Ten se naopak nechtěl vyjádřit k tomu, zda bude obviněn i bývalý premiér, který podle verdiktu Nejvyššího soudu může být stíhán za své činy i v období, kdy byl poslanec. Prý záleží na dozorovém státním zástupci, jak bude postupovat. "V tuto chvíli je ale důležité, že pan doktor (RNDr. Nečas) podle rozhodnutí Nejvyššího soudu není vyňat z působnosti orgánů činných v trestním řízení," podotkl Ištvan.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám