Hlavní obsah

Zimola kvůli utajované schůzce s prezidentem skončil ve vedení ČSSD

– České Budějovice • Aktualizováno
Právo, orh, jov

Jihočeský hejtman Jiří Zimola, který hlasoval po volbách proti předsedovi Sobotkovi a byl jedním z pěti mužů, kteří se zúčastnili utajované schůzky s prezidentem Milošem Zemanem, rezignoval ve čtvrtek při jednání KVV ČSSD (Krajského výkonného výboru) na vrcholné stranické funkce.

Foto: KÚ Jihočeského kraje

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD)

Článek

Se souhlasem kolegů zůstává Zimola nadále hejtmanem a nově je zvoleným poslancem. Svou rezignaci na místo v předsednictvu strany i v ústředním výkonném výboru navrhl prý spolustraníkům při téměř čtyřhodinové debatě sám.

„Velmi podrobně jsme diskutovali povolební situaci, s níž jsem mohl seznámit členy krajského výkonného výboru i s jednotlivými kroky, které se děly bezprostředně po vyhlášení výsledku voleb a jsem rád, že mi bylo pečlivě nasloucháno. Jsem také rád, že se k tomu vyjadřovali velmi korektně. Já jsem z té diskuse, vyvodil svou osobní zodpovědnost a s okamžitou platností jsem se rozhodl rezignovat na funkci člena předsednictva a současně člena ústředního výkonného výboru ČSSD,“ informoval po schůzce novináře hejtman.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Hejtman Zimola (uprostřed) oznamuje rezignaci na funkce s členy krajského výkonného výboru.

Se závěry hejtmana souhlasili i další členové krajského výboru včetně předsedy senátu Milana Štěcha.

„Je dobře, že si uvědomuje, že dostal sebe i sociální demokraty do nepříjemné situace a myslím si, že tento výsledek odpovídá tomu, s čím jsem na toto jednání šel. Doufám, že se podobně zachovají i zbylí čtyři pánové a že také odstoupí z vrcholných stranických funkcí,“ upozornil Štěch.

Sám by byl prý proti tomu, aby Zimola odstupoval i z funkce hejtmana. „Myslím si, že by to byla škoda. Je to velmi šikovný a talentovaný člověk, který udělal a ještě udělá hodně práce. Samozřejmě, že si to bude muset odpracovat. Bylo to pochybení, ale šance se má dát,“ dodal Štěch.

Gajdůšková se diví ostatním hejtmanům

Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková si váží kroku jihočeského hejtmana. Zároveň se podivila, že některým hejtmanům nevadí hlavní konspirátor Michal Hašek v čele Asociace krajů ČR. „Vážím si kroku hejtmana Zimoly, odstoupení z vedení ČSSD, které je jediným možným odpovídajícím řešením. Takto by ale měli postupovat především ti, kteří skutečně lhali,“ sdělila v pátek Gajdůšková Novinkám.

„Sociální demokraty nikdo takový reprezentovat nemůže. Tak to zní také od našich členů. Udivuje mě, že se Michalem Haškem a spol. chtějí nechat dál reprezentovat někteří hejtmani. Očekávala bych, že budou rozhořčeni, když jim někdo ohrožuje jejich práci a dobré jméno. Oni také víc než kdo jiný ví, jak každý další den současného provizoria a odkladu řešení zemi poškozuje,“ dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám