Hlavní obsah

Bělobrádka zvolili předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidovečtí poslanci ve čtvrtek jednomyslně zvolili předsedou svého poslaneckého klubu šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. Do funkcí místopředsedů klubu vybrali Mariana Jurečku a Jana Bartoška. Po jednání lidoveckého poslaneckého klubu, které se konalo v Brně, to oznámil sám Bělobrádek.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva místopředseda Jan Bartošek, předseda Pavel Bělobrádek, poslanec Jaroslav Hulák a první místopředseda Marian Jurečka

Článek

Při volbě předsedy a místopředsedů nebyli navrženi žádní další kandidáti. Klub KDU-ČSL má čtrnáct poslanců. Předseda připomněl, že pouze jeden z nich již v Poslanecké sněmovně působil, a to poslanec Ludvík Hovorka. Podle Bělobrádka tak nastupuje do vrcholné politiky nová generace lidovců.

"Čeká nás učení za pochodu, ale jsme na to zvyklí. Mnozí máme za sebou krajské volby, což je také politická zkušenost," uvedl.

Předseda s lidoveckými poslanci diskutoval o vyjednávání o nové vládě. Připomněl, že ve vyjednávacím týmu je kromě něj místopředseda Jurečka. K jednotlivým tématům si přizvou ke konzultacím zkušené kolegy ze strany, například Jana Kasala, Romana Línka či Stanislava Juránka.

Lidovci nechtějí do vlády za každou cenu

Bělobrádek se s členy klubu shodl, že pro lidovce při vyjednáváních platí tři možné varianty; vláda ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL, dále menšinová vláda ČSSD s podporou ANO 2011 a lidovců, anebo působení KDU-ČSL v parlamentní opozici.

"Nás nic do vlády nežene. My tam určitě nepůjdeme za každou cenu. Uvidíme, jak se vyjednávání budou vyvíjet," uvedl Bělobrádek. Zdůraznil, že KDU-ČSL a ANO 2011 si nejsou ideologicky "úplně blízké". Na druhou stranu ale podle něj lze jen touto spoluprací, a to spolu s ČSSD, vytvořit silnou vládu.

Bělobrádek dodal, že vyjednávání s ČSSD jej teprve čeká po 10. listopadu, kdy zasedne Ústřední výkonný výbor ČSSD. Bude řešit spory ve straně, které vznikly kvůli snahám o odvolání šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotky. ČSSD si ho však ve čtvrtek vybrala za šéfa vyjednávacího týmu o nové vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám