Hlavní obsah

Hašek se omluvil za lhaní a podpořil Sobotku

Novinky, jov, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První místopředseda ČSSD Michal Hašek, který několik dní zapíral povolební schůzku s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, se omluvil za to, že lhal. Zároveň spolu s dalšími členy vedení ČSSD Zdeňkem Škromachem a Jeronýmem Tejcem podpořili Bohuslava Sobotku.

Hašek se omluvil za lhaní a podpořil SobotkuVideo: Novinky

 
Článek

„Dnes jsem se omluvil za to, že jsem uváděl v omyl ohledně takzvané lánské schůzky,” prohlásil Hašek, který napřed několik dní odmítal, že by se schůzka v Lánech v sobotu večer odehrála, pak ale přiznal, že tomu tak bylo.

„Mrzí mě to, lhát se nemá, ani v politice, ani v životě. Považuji to za svou osobní chybu,” dodal. Uvedl ale, že svým jednáním pouze dodržoval dohodu s účastníky setkání o tom, že „schůzka zůstane neveřejná”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Hašek a Jeroným Tejc vystoupili před novináři po jednání grémia ČSSD.

Až do příští neděle, kdy se uskuteční jednání ústředního výkonného výboru strany, chce Hašek zvažovat svůj další postup. „V žádném případě nelpím na funkci místopředsedy ČSSD,” prohlásil.

Lubomír Zaorálek po jednání grémia ČSSDVideo: Novinky

Podpořili Sobotku

V podobném duchu se vyjádřil také Zdeněk Škromach, jenž se rovněž omluvil „za některé ne přesné informace”. Sám prý rovněž nelpí na funkci a následující týden využije k tomu, aby spolu se členy a funkcionáři strany probral, s čím vystoupí na ÚVV. Jeroným Tejc zopakoval, že svůj post šéfa poslanců bude „konzultovat s kolegy v poslaneckém klubu”. Nepředpokládá ale, že by o něj přišel, neboť byl znovuzvolen do této funkce jen před několika dny.

Trojice Hašek, Škromach, Tejc zároveň vydala prohlášení, v němž podpořila mandát předsedy Bohuslava Sobotky pro vyjednávání o vládě. Oznámili, že jim jde o úspěch při vyjednávání a jednotu poslanců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Škromach, Michal Hašek a Jeroným Tejc vystoupili před novináři po jednání grémia ČSSD.

„Chceme pro naše voliče úspěch ČSSD v povolebním vyjednávání. Na dnešním (čtvrtečním, pozn. red.) jednání grémia jsme podpořili mandát předsedy Bohuslava Sobotky k zahájení povolebních konzultací a rozšíření vyjednávacího týmu o zástupce poslaneckého a senátorského klubu po zasedání ÚVV ČSSD 10. listopadu," uvedla trojice v prohlášení.

"Jsme připraveni udělat maximum pro úspěch ČSSD v povolebním vyjednávání a také pro jednotnou podporu všech našich 50 poslanců," dodali.

Hašek s Tejcem a Škromachem přitom v neděli patřili mezi ty, kteří podpořili výzvu Sobotkovi k rezignaci na post šéfa strany.

Grémium ČSSD na čtvrtečním jednání pověřilo vyjednáváním předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Tým bude ale ještě doplněn.

Milan Štěch po jednání grémia ČSSDVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám