Hlavní obsah

Nechali mě mluvit jako pitomce, přitom chystali puč, stěžuje si Sobotka

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se v rozhovoru pro čtvrteční Právo vrátil k událostem, které otřásly v posledních dnech jeho stranou. Vyčítá svým rivalům ve vedení strany, že proti němu připravovali puč, zatímco on v médiích líčil povolební postup.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Co říkáte přiznání účastníků sobotní schůzky s prezidentem v Lánech, že k ní došlo, ač tvrdili, že se nekonala?

Je mi líto, že ti členové, kteří na schůzku jeli, neměli dost odvahy, aby na půdě vlastní politické strany řekli pravdu, že jednali s prezidentem. Nevím, proč se snažili tu schůzku tajit. Vzhledem k tomu, že se schůzka konala až v okamžiku, kdy už byly známy výsledky soc. dem. ve volbách, bylo by určitě korektní, kdybych na tu schůzku jako předseda strany jel také.

S tou schůzkou je to vůbec velmi „veselé“. Ptali jsme se na to na předsednictvu, kde někteří z účastníků té schůzky navrhli, aby předseda byl vyřazen z vyjednávání o povolebním uspořádání.

Kdo to byl?

Jeroným Tejc a Michal Hašek. Někteří členové předsednictva se ptali, zda schůzka byla, kdo na ní byl, o čem se jednalo. Kloudnou odpověď jsme nedostali. Nedostali jsme ji ani později na poslaneckém klubu. Byla snaha mlžit.

Já jsem v době té schůzky přitom seděl v televizi a jako blbec jsem vyprávěl o tom, co bude ČSSD dělat po volbách. Netušil jsem, že už je o mém osudu rozhodnuto a že už byla sehnána většina 20 hlasů v předsednictvu pro to, aby Sobotka byl z vedení strany odstraněn. Mrzí mě, že mi to kolegové neřekli, protože bych nemusel chodit v neděli na Primu, abych tam jako úplný pitomec vyprávěl, jak bude soc. dem. vést povolební vyjednávání.

To ale nebyl první letošní pokus o útok na vaši osobu.

To, co odehrálo na předsednictvu, mělo předpremiéru již na konci srpna při jednání ÚVV, kdy proběhl první pokus o změnu poměrů ve vedení strany. Tam se hlasovalo, zda sestavením vlády má být eventuálně pověřen předseda strany. Člověk by se nad tím mohl usmát, kdyby to jednání neobíhali Michal Hašek s Jeronýmem Tejcem a nepřesvědčovali delegáty, aby hlasovali proti Sobotkovi.

Premiéra puče proběhla teď, v době, kdy to pro soc. dem. i ČR bylo nejméně vhodné, a strašlivě to ČSSD poškodilo. My jsme se snažili ve volbách stavět na tom, že jsme tradiční strana, která má program, že nejsme nějaký chaotický slepenec nebo účelová mocenská partaj, ale to, co se stalo, nás v očích voličů strašně shodilo.

Je možné, že by někteří lidé, kteří kují pikle za vašimi zády, byli do budoucna ve vedení strany?

V politice jsou různé tajné schůzky. Jsou tajné schůzky, které se dokonce i utají. Ale problémem je až pubertální nezralost kroků, které Michal Hašek a Jeroným Tejc podnikli na jednání předsednictva strany.

Nejsme na pískovišti, kde se přetahujeme o kyblíček a lopatičku. Na ČSSD se dívají nejen její voliči, ale všichni občané ČR. A lidé nechtějí, aby si s jejich hlasy někdo pohrával. Dostali jsme milión hlasů. A lidé mě vyzývají, abychom se chovali důstojně, způsobem, který odpovídá důvěře, kterou nám dali. A i ti, kdo nás nevolili, nás vyzývají, abychom sebou nenechali manipulovat.

Musí přijít katarze. Těší mě, že to soc. dem. nakoplo, členové se dožadují, aby se sešly okresní výbory, aby se tam mohli vyjádřit.

Chtěl bych situaci využít k něčemu pozitivnímu, aby ve straně nastaly širší změny.

Navrhnete 10. listopadu odvolání aktérů puče?

Tam se musí rozhodnout, kdo vede soc. dem., jestli je to předseda, nebo někdo jiný. Nemohou být přijímána žádná usnesení, která z nás budou dělat stranu, jež není schopna se na ničem dohodnout, ze které mají ostatní legraci. Že předseda strany musí být ve vyjednávacím týmu, už snad pochopil i Michal Hašek s Jeronýmem Tejcem. Co na ÚVV někdo navrhne, nevím. Já navrhnu na březen 2014 mimořádný sjezd, kde by celé vedení mělo říci, že žádá o obnovu mandátu.

ÚVV může ale odvolat již nyní jak vás, tak i ostatní.

To může. Předpokládám, že ti lidé, kteří iniciovali usnesení na můj odchod, předloží stejný návrh i při jednání ÚVV a podrobí se jeho rozhodnutí. Já se také podrobím jeho rozhodnutí.

Někteří hejtmani, které lze považovat za Haškovy spojence, říkají, že by předsedou měl být někdo třetí – ani vy, ani Hašek. Co vy na to?

Sjezd může zvolit předsedou kohokoli. Ale do sjezdu ČSSD svého předsedu má. Pokud na ÚVV nebude odhlasováno něco jiného, jsem jím já. A já také povedu vyjednávání o vládě. Najdeme-li partnery pro dohodu, tak také budu premiérem za soc. dem. Tak, jak jsme to slibovali před volbami. A říkali to na náměstích i Michal Hašek a Jeroným Tejc.

Já vůbec nerozporuji, že náš volební výsledek je hubený, ale na rozdíl od roku 2010 má ČSSD mnohem lepší pověst a je schopna mít koaliční partnery. Nesetkal jsem se s tím, že by se mnou odmítl kdokoli jednat. Máme strategickou šanci sestavit vládu po sedmi letech v opozici. Puč nás v tom katastrofálně oslabil, připravil nás o podporu lidí. Obávám se propadu preferencí v budoucích průzkumech. To nás při jednáních s pány Bělobrádkem a Babišem neposílí.

Budete se ucházet o post předsedy strany na sjezdu?

Pokud se mi podaří sestavit vládu a budu cítit podporu ve straně, tak ano.

Máte jistotu, že když to vyhrajete ve straně, vyhrajete to i u prezidenta? Že vás pověří sestavením vlády?

Myslím, že pan prezident viděl, co se odehrává teď v soc. dem., a o to více bude respektovat rozhodnutí demokratických orgánů ČSSD. Nechci panu prezidentovi podsouvat nějakou vůli ovlivňovat poměry v ČSSD, ale hodně lidí se jeho vůlí zaštiťuje, snaží se využít jeho autoritu pro podporu té své vlastní.

Proto bude důležité, abych si po našem ÚVV promluvil s prezidentem mezi čtyřma očima, abych zjistil, jaké jsou jeho skutečné postoje k povolební situaci. Ale připomínám, že prohlásil, že pověří toho, koho mu ČSSD navrhne.

Celý rozhovor s Bohuslavem Sobotkou si můžete přečíst ve čtvrtečním vydání deníku Právo.

Reklama

Související články

Podporu ztrácí Hašek už i mezi hejtmany

Sociálnědemokratičtí hejtmani nejsou v názoru na řešení rozpolcenosti uvnitř ČSSD jednotní. Zatímco pardubický hejtman Martin Netolický podporuje nedělní...

Výběr článků

Načítám