Hlavní obsah

Já prostě nechci lhát a dále nebudu, vysvětloval přiznání hejtman Zimola

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola v ČT vysvětloval, že schůzku zapíral, protože dal slovo Zemanovi, že o ní nebudou veřejně hovořit. Skupina prý měla obavu, že by si ji lidé vykládali jinak, než byl její skutečný průběh.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Článek

„My jsme na té schůzce dali slovo i panu prezidentovi, že o té schůzce hovořit nebudeme, protože jsme měli obavu, asi oprávněnou, že může být vykládána jiným způsobem a že by z ní mohly být vyvozovány úplně jiné závěry, než o čem skutečně schůzka byla,“ řekl Zimola.

Tutlání schůzky hájil tím, že se snažil dodržet slovo. „Tento závazek jsem až do dnešního dne, kdy jeden z dalších účastníků kolega hejtman Plzeňského kraje o ní pohovořil, tak nemá smysl ji dál tajit. Já prostě nechci lhát a dále nebudu,“ řekl Zimola.

Média se ze schůzky snaží udělat detektivku, k čemuž jsme přispěli i my, když jsme ji nepotvrdili

Pozvání podle svých slov dostal několik dní předem od prezidenta, posléze se ale opravil, že pozvánku mu prostřednictvím SMS zprávy poslal Hašek. Zdůraznil, že jednání v Lánech se netýkalo soc. dem., ale celkového povolebního uspořádání. Nevěděl prý, kdo byl kromě něj a Haška za prezidentem pozván.

Jestli o tom Sobotka ví, neřešil

„Nevěděl jsem o tom, jestli o tom předseda ví, nebo neví. Respektoval jsem to, že si pan prezident chce se mnou sednout a pohovořit. O žádných personáliích se tam nemluvilo,“ řekl Zimola. Další detaily ale odmítl popsat. „Média se z toho snaží udělat detektivku, k čemuž jsme přispěli i my, když jsme ji nepotvrdili,“ připustil.

K výzvě šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD) k odstoupení všech aktérů schůzky z vedoucích pozic uvedl: „Milan Štěch by si měl uvědomit a vzpomenout, kolikrát on se v poslední době setkal s panem prezidentem, a vyvozovat takto silná slova z toho, že jsme byli na schůzce, kde se hovořilo o povolebním uspořádání, to mi nepřipadá od Milana úplně fér.“

Podle něj by o jeho funkci ve vedení měla jednat jihočeská stranická organizace. „Pokud ta usoudí, že bych z toho odpovědnost vyvodit měl, pak věřte, že ji i vyvodím na rozdíl od pana předsedy, který ji nevyvodil,“ řekl. Naznačil rovněž, že funkce hejtmana se vzdávat nehodlá.

Reklama

Výběr článků

Načítám