Hlavní obsah

Hašek se přiznal ke lži, potvrdil schůzku se Zemanem

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, rsk

Schůzka mezi prezidentem Milošem Zemanem, Michalem Haškem, Zdeňkem Škromachem, Jeronýmem Tejcem, Jiřím Zimolou a Milanem Chovancem se v sobotu v Lánech uskutečnila. Hašek, Škromach, Tejc a Zimola ve středu potvrdili to, co Chovanec oznámil již v úterý. Hašek odmítl rezignovat na kteroukoliv svou funkci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Hašek

Článek

„Doposud jsme respektovali společnou dohodu všech účastníků, že o tomto standardním politickém setkání levicových politiků s levicovým prezidentem nad výsledkem voleb nebudeme veřejně hovořit. Vzhledem k tomu, že jeden z účastníků tuto dohodu nedodržel, schůzku potvrzujeme. Kategoricky odmítáme jakoukoli interpretaci této schůzky jako údajné přípravy tzv. puče v ČSSD,” uvedli v prohlášení.

„Současně jsme připraveni učinit vše pro to, aby byla ČSSD úspěšná v nadcházejících povolebních vyjednáváních a sestavila stabilní a silnou vládu. Naším cílem je, aby vyjednávání o vládě a následnou případnou dohodu jednotně podpořilo všech 50 poslanců poslaneckého klubu,” dodali.

Hašek se v doplňujícím prohlášení omluvil s tím, že „nechtěl klamat veřejnost”. Podobné schůzky jsou prý standardní součástí politiky. Hašek pro ČTK uvedl, že nehodlá rezignovat na jakokoliv funkci.

Hašek doposud označoval informace o schůzce za fámu. [celá zpráva]

Reakce Michala Haška na Chovancovo potvrzení schůzky v Lánech Video: Česká televize ČT24

Jihočeský hejtman Jiří Zimola v České televizi potvrdil, že jej na schůzku pozval Hašek. Po tom, kdo se jí zúčastní, prý nepátral. Stejně tak jej nenapadlo o schůzce informovat předsedu strany. Odmítl, že by se na schůzce mluvilo o personáliích ve vedení ČSSD. „Vnímal jsem to jako osobní pozvání, o kterém nemusím informovat,” uvedl Zimola.

„Pan prezident je dnes celý den v Lánech, případné vyjádření poskytne až zítra,“ řekla Právu tisková mluvčí Hradu Hana Burianová.

Sobotka: Lhali na klubu i předsednictvu

Bohuslav Sobotka v reakci uvedl, že považuje za velkou politickou chybu zapírání schůzky Michala Haška, Jeronýma Tejce a ostatních. Je podle svých slov zklamaný, že lhali, protože ani na předsednictvu, ani na klubu (ČSSD) neříkali pravdu. O tom, jestli z toho mají vyvodit důsledky, by měl rozhodnout ústřední výbor soc. dem. 10. listopadu.

Sobotka neodpověděl na otázku, zda mají dotyční členové ČSSD skončit ve funkcích ve vedení strany. Na otázku, zda by měl odejít předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc, uvedl, že nechce zasahovat do autonomie poslaneckého klubu, rozhodnutí je na jeho členech, dodal Sobotka.

Chovanec ve středu po jednání s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou konstatoval, že ten, kdo o schůzce u prezidenta lhal, by měl  opustit vedení ČSSD. „Buď lžu já, nebo pan Hašek,” uvedl Chovanec. [celá zpráva]

Chovanec o schůzce u Zemana: Buď lžu já, nebo pan HašekVideo: Novinky

V neděli po schůzce předsednictvo ČSSD odhlasovalo výzvu Sobotkovi, aby kvůli slabému volebnímu výsledku odešel z čela strany, a vyškrtlo jej z týmu, který má za ČSSD jednat s potenciálními koaličními partnery. V úterý se tým rozpadl a bude ustaven nový. [celá zpráva]

Odejděte, vyzval rebely Štěch

Ostře proti Haškovi vystoupili i místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková a šéf Senátu Milan Štěch. Gajdůšková označila Haškovo chování za schizofrenii, Štěch v České televizi uvedl, že lidé kolem Haška poškozují stranu. „V nejbližších měsících bych se s nimi nerad potkával ve vedení sociální demokracie,” uvedl Štěch.

„Do očí nám lhali, nebo odpovídali, že tam nebyli. Mají jedinou možnost - nabídnout odstoupení z vedení soc. dem. a neovlivňovat vývoj v ČSSD. S těmito osobami by neměla soc. dem. šanci na získání důvěry občanů,“ prohlásil.

Štěch také pochybuje, že by účastníci neplánovali odstranění Sobotky. „Dělají si z nás dobrý den. O čem jiném by se tam bavili?“ uvedl a vyzval účastníky schůzky, aby složili své stranické funkce.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach na dotaz, zda odstoupí ze své funkce, uvedl: „Nevidím žádný důvod.“

Lubomír Zaorálek: Kdo lže, by měl odejít z politikyVideo: Česká televize ČT24

Schůzku v Lánech kritizoval již v úterý místopředseda Lubomír Zaorálek. Odsoudil zejména zásahy prezidenta do dění v ČSSD.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám