Hlavní obsah

Úřad vlády dostal miliónovou pokutu kvůli Promopru

– Praha • Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v kauze sporné zakázky pro firmu Promopro uložil úřadu vlády pokutu 1,2 miliónu korun. Sankce za zadání více než půlmiliardového tendru na zajištění audiovizuální techniky v době českého předsednictví EU v roce 2009 bez soutěže je pravomocná. Pokuta patří k nejvyšším, jaké antimonopolní úřad za chyby v jednom tendru udělil.

Foto: Novinky

Článek

Úřadu vlády hrozila pokuta až do pěti procent z ceny zakázky. Teoreticky tak mohl ÚOHS uložit pokutu přesahující 27 miliónů korun. V rozhodnutí úřad uvedl, že nakonec preferoval „preventivní charakter uložení sankce”.

Na jiném místě rozhodnutí ÚOHS konstatoval, že „zadavatel (úřad vlády) si byl v době zadávání veřejné zakázky svého protizákonného postupu s největší pravděpodobností vědom”.

ÚOHS kritizoval zadání tendru v jednacím řízení bez uveřejnění. V rozhodnutí uvedl, že pro tento zjednodušený postup nebyly splněny zákonné podmínky. Cena zakázky se nakonec vyšplhala až na 550,9 miliónu korun.

Obvinění čelí 12 lidí

Podle protikorupční policie byla zakázka předražena o 388 miliónů korun. Kriminalisté letos počátkem května navrhli obžalovat 12 lidí, kteří v případu čelí obvinění. Mezi stíhanými je i jednatel firmy Promopro Jaroslav Veselý. [celá zpráva]

ÚOHS se případem zabýval déle než dva roky. V únoru 2011 se na něj s podnětem obrátilo ministerstvo pro místní rozvoj, o tři měsíce později se přidala policie. [celá zpráva]

Rozhodnutí ÚOHS vydal letos v červnu. Úřad vlády se proti němu neodvolal.

Kauza přispěla k demisi ministra obrany Alexandra Vondry. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám