Hlavní obsah

Vedení ČSSD v totálním rozkladu, Sobotka povede vlastní jednání o vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozhovory o budoucí vládě s ČSSD bez jejího předsedy Bohuslava Sobotky? Členům vyjednávacího týmu ANO se do toho moc nechce. Přitom sociální demokraté na svém nedělním jednání Sobotku odsunuli z vyjednávacího týmu a vyzvali jej k rezignaci. Ten ovšem v pondělí večer prohlásil, že povede vlastní jednání o vládě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstrace na podporu předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky

Článek

Sobotka tak povede z titulu předsedy ČSSD vlastní jednání o nové vládě, už se na tom telefonicky domluvil se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Navíc se večer nezúčastní slavnostního předávání státních vyznamenání na Hradě. Řekl to v pondělí večer na Pohořelci, odkud vyrážel pochod několika stovek jeho příznivců směrem na Hradčanské náměstí.

Před pomníkem T. G. Masaryka pak Sobotka prohlásil, že stále má v ČSSD podporu. „Cítím silnou podporu sociálních demokratů. Ti mi říkají, abych neustoupil této intrice. Neuvěřitelně to poškodilo soc. dem a zkomplikovalo povolební jednání,” řekl v České televizi Sobotka.

Předsednictvo ČSSD ho v neděli vyřadilo z vyjednávacího týmu a vyzvalo k rezignaci na post předsedy strany. Sobotka odmítl a krok svých oponentů vedených Michalem Haškem označil za pokus o puč.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jeroným Tejc a Michal Hašek ve volebním štábu ČSSD, kde 26. října 2013 strana sledovala výsledky sčítání voleb do Poslanecké sněmovny.

„33 lidí nemůže (počet členů předsednictva ČSSD, dvacet jich hlasovalo pro výzvu, aby Sobotka odstoupil pozn. red.) rozhodovat o osudu strany. O tom rozhoduje celá strana. Není možné, aby den po volbách sociální demokracie neměla svého předsedu,” řekl Sobotka.

Podle něj za volební neúspěch strany může právě rozštěpení ČSSD, které se naplno projevilo po volbách. Šéf ČSSD zároveň vyzval Haška, aby se vrátil do vyjednávacího týmu, který povede Sobotka. „Do konce týdne může být krize vyřešena,“ dodal předseda soc. dem. Zároveň zopakoval, že na sjezdu strany by mělo dát celé vedení strany funkce k dispozici. Ten by se měl uskutečnit v březnu příštího roku.

Škromach: Rozkol vede Sobotka

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který patří ke stoupencům Michala Haška, v pondělí vpodvečer řekl, že nedělní výzva většiny předsednictva strany byla doporučením. Sobotku ale označil za toho, kdo štěpí soc. dem.

„Celá ta situace ukázala, kdo vede rozkol. Převzal (Sobotka) na sebe autoritativní vedení ve straně. Bude záležet na předsedovi strany, jak se k tomu postaví. Ta vůle tady ale není. Na předsednictvu jsme se shodli, že na tento neúspěch (volební) by měl reagovat,“ řekl v ČT Škromach. ČSSD ve volbách do Poslanecké sněmovny získala 20,5 procenta hlasů, což je její historicky nejhorší výsledek.

ANO se teprve rozhodne

Mandát pro vyjednávání o vládě bude mít za ANO čtyřčlenná skupina, ve které je kromě lídra Andreje Babiše také místopředsedkyně hnutí Věra Jourová, člen předsednictva Jaroslav Faltýnek a jihomoravský lídr Martin Stropnický, cizelovat ve středu.

Babiš na dotaz, zda je jeho hnutí ochotno jednat s vyjednávacím týmem soc. dem., ze kterého byl vyřazen Sobotka, nebyl příliš konkrétní. „O tom musí rozhodnout stranický výbor a poslanci,“ sdělil Právu.

Babiš musí mít adekvátní protějšek, tvrdí Jourová

Jourová je z dění v soc. dem. v šoku a nepřítomnost Sobotky ve vyjednávacím týmu jí vadí. „Osobně považuji za problém, kdybychom měli jednat s někým, kdo by neměl dostatečnou legitimitu. Lídrem naší vyjednávací skupiny je předseda Babiš a musí mít adekvátní protějšek se stejnou mírou legitimity,“ řekla Právu.

Také podle Stropnického Sobotkova absence představuje překážku. „Když ve vyjednávacím týmu nebude předseda, tak selský rozum velí, že to záležitost komplikuje. Jsme poslední, kdo by měli ambici řešit spory ČSSD, ale je pravda, že to destabilizuje povolební situaci. Nám ale nezbývá než čekat,“ podotkl.

Faltýnek situaci uvnitř ČSSD komentovat nechtěl. „Čekáme na to, až se soc. dem. domluví uvnitř. Je mi to osobně velmi líto, jak den po volbách začala vítězná strana být nejednotná. A to jsme přitom my byli kritizováni jako nesourodý slepenec,“ rýpl si.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám