Hlavní obsah

Prezident jmenoval devět nových generálů, vojáci složili přísahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman dnes při příležitosti státního svátku jmenoval devět nových generálů. Zároveň téměř 350 mladých vojáků a vojákyň složilo slavnostní přísahu. Slib přednesli před prezidentem Milošem Zemanem.

Foto: ČTK

Slavnostní přísaha vojáků za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana, ministra obrany Vlastimila Picka, náčelníka generálního štábu Petra Pavla a dalších vrcholných představitelů ČR a pozvaných hostů se konala 28. října na pražském Hradčanském náměstí.

Článek

Do hodnosti generála jmenoval prezident kromě válečných veteránů a hrdinů druhé světové války Alexandra Beera a Jaroslava Klemeše policejního prezidenta Martina Červíčka, rovněž generálního ředitele hasičského záchranného sboru Drahoslava Rybu nebo šéfa vězeňské služby Petra Dohnala.

Zeman dále jmenoval náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky Zdeňka Jakůbka, velitele Velitelství výcviku-Vojenské akademie Jána Kožiaka, velitele vzdušných sil Libora Štefánika a ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace Iva Schwarze.

Zeman při jmenování uvedl, že policisté ani hasiči už nemusejí litovat, že nemají ve svém čele generála. O to víc prý těmto složkám přeje, aby svou práci vykonávaly ještě intenzivněji.

Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenoval 28. října na Pražském hradě do funkce generála Jaroslava Klemeše (vlevo).

Vojáci a vojákyně složili přísahu

Téměř 350 mladých vojáků a vojákyň v pondělí složilo slavnostní přísahu. Slib přednesli před prezidentem Milošem Zemanem, který ocenil jejich závazek sloužit vlasti. Přísahu skládají mladí vojíni tradičně na den státního svátku. Mezi nimi přísahal i bronzový medailista ze srpnového mistrovství světa v atletice kladivář Lukáš Melich.

Slib dnes na Hradčanském náměstí složilo 253 studentů prvního ročníku Univerzity obrany, pět studentů prvního ročníku vojenského oboru fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy a 89 nových příslušníků Armády ČR, kteří právě absolvují základní výcvik ve Vojenské akademii ve Vyškově.

Zeman, který absolvoval ceremoniál jako prezident poprvé, ocenil službu vojáků při povodních a dalších živelných katastrofách, zároveň ale připomněl vojenské mise v cizině. Své sympatie prý nechce vyjadřovat jen slovy, pojede proto vojáky navštívit do Afghánistánu.

Foto: ČTK

Slavnostní přísaha vojáků za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám