Hlavní obsah

ODS má povinnost se vzchopit, hodnotí stranu po volbách Klaus

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exprezident Václav Klaus se vyjádřil k volebnímu neúspěchu ODS, kterou založil. Podle něj nestačí, aby strana přehodnotila programové cíle a dosadila nové osobnosti, ale musí především obhájit liberálně-konzervativní postoje v kontextu dnešní doby. Povinností ODS je podle něj se vzchopit.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Klaus připomněl, že se jedná o nejhorší zisk, jakého kdy ODS dosáhla.

"ODS má povinnost se vzchopit a pokračovat ve svém nezastupitelném úkolu," prohlásil. "Nemůže to být založeno na ideové (a politické) prázdnotě vyčpělého antikomunismu, ani na přeměně občanské strany ve stranu podnikatelů (i když to Babišovi kupodivu prochází), ani na kupování si přízně médií pravdoláskovými metodami (á la Jiří Pospíšil). Musí jít o autentické postoje a jejich citlivé a tvůrčí aplikování v praktické politice. O těchto postojích musí velmi rychle začít vážná diskuse,” dodal.

Doporučil obhajovat liberálně-konzervativní postoje

Klaus předpovídá, že ODS začne po volbách volat po nových osobnostech a programových změnách. „Myslím však, že to nestačí - jde o daleko více. Jde o to, jestli tato strana pochopí historickou úlohu, se kterou byla od svého zrodu spojena a kterou není nikdo jiný schopen uskutečnit,” uvedl.

„Touto úlohou bylo v naší zemi obhájit onu unikátní kombinaci ekonomického liberalismu a všeobecného konzervatismu založeného na víře ve věcnou platnost základních hodnot, tradic a institucí, na nichž byla založena evropská (či euroamerická) civilizace,“ prohlásil exprezident.

Občanským demokratům doporučil obhajovat liberálně-konzervativní postoje. „Podmínkou budoucího úspěchu ODS je autentická obhajoba liberálně-konzervativních postojů v jejich dnešních kontextech. Jedině tak bude mít ODS šanci stát se znovu významnou silou na naší politické scéně,“ dodal.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus při přednášce na VŠE

Reklama

Výběr článků

Načítám