Hlavní obsah

Zeman na Vítkově zahájil oslavy 95. výročí vzniku Československa

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman spolu s dalšími představiteli státu a armády položil na pražském Vítkově věnec u jezdecké sochy Jana Žižky. Zahájili tak oslavy 95. výročí založení samostatného Československa.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman a ministr obrany Vlastimil Picek během slavnostního aktvu na Vítkově.

Článek

Památku padlých vojáků spolu s prezidentem uctili předseda Senátu Milan Štěch, premiér Jiří Rusnok, ministr obrany Vlastimil Picek, primátor hlavního města Tomáš Hudeček nebo náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Jezdecká socha Jana Žižky na pražském Vítkově.

Celý akt trval zhruba půl hodiny. Zeman se ho v roli prezidenta zúčastnil poprvé. V jeho průběhu zhlédl slavnostní vojenskou přehlídku a defilé historických praporů. Přítomní politici, váleční veteráni i řada občanů na závěr uctili památku padlých minutou ticha, do níž zazněly tři čestné salvy z pušek.

Zeman následně odjel na Pražský hrad, kde přijme diplomaty. Krátce po poledni se na Hradčanském náměstí zúčastní slavností přísahy více než 300 nových vojáků. Poté jmenuje generály české armády a povýší dva veterány druhé světové války. V 16:00 položí květiny k soše prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanech.

Udělování vyznamenání provázejí kontroverze

Oslavy 95. výročí založení republiky vyvrcholí večerním ceremoniálem na Hradě, na němž prezident předá významným osobnostem vysoká státní ocenění. Na protest proti některým jeho politickým krokům ale řada lidí účast na slavnosti odmítla.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman a ministr obrany Vlastimil Picek během slavnostního aktvu na Vítkově.

Rockový hudebník Vladimír Mišík v neděli Zemanovi napsal, že vyznamenání z jeho rukou nepřevezme. Večera se nezúčastní také většina rektorů vysokých škol. Vadí jim, že Zeman na Hrad nepozval dva jejich kolegy.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Slavnostní akt na pražském Vítkově.

Kvůli tomu se ceremoniálu nezúčastní i někteří primátoři. Pražský primátor Tomáš Hudeček řekl, že kromě nepozvání dvojice rektorů mu vadí například i Zemanovo rozhodnutí ocenit agronoma Františka Čubu. Rodina novináře a sociálního demokrata Přemysla Janýra již dříve uvedla, že pokud prezident bývalého člena KSČ Čubu skutečně vyznamená, vrátí medaili, kterou Janýrovi posmrtně udělil prezident Václav Havel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám