Hlavní obsah

Zeman: Sobotka by měl jít

Novinky, fia

Prezident Miloš Zeman v neděli vyzval předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, aby vyvodil osobní odpovědnost z nízkého volebního zisku a rezignoval na funkci v čele strany. Učinil tak, když poskytoval rozhovor pro časopis Týden několik okamžiků před tím, než k témuž kroku vyzvalo Sobotku předsednictvo ČSSD, které ho zároveň odstavilo od vyjednávání o nové vládě.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman v rozhovoru připomíná, že když se v minulých sněmovních volbách do parlamentu neprobojovala SPOZ, která tehdy získala pouze 4,4 procenta hlasů, považoval svou rezignaci za povinnost. „Nu a ČSSD si za svůj cíl vyhlásila třicet procent hlasů. Dostala necelých jedenadvacet procent, což je její nejhorší výsledek v moderní historii. Proto bych asi na místě předsedy Sobotky postupoval obdobně," řekl Zeman Týdnu.

Zároveň naznačil, že ani v případě, že Sobotka svou nynější situaci ve straně ustojí, nemůže počítat s tím, že ho jmenuje premiérem. Očekává, že mu vedení ČSSD doporučí, s kým má jednat o budoucnosti vlády. Vybraného politika pak pověří jednáním o sestavení kabinetu s politickým mandátem. "A buď uspěje, anebo neuspěje," dodal Zeman.

ČSSD ve volbách zvítězila, ale zisk 50 mandátů nestačí na to, aby mohla vytvořit původně plánovanou menšinovou vládu s podporou komunistů.

Hašek Sobotku odstavil od jednání o vládě

Sobotka odmítá z funkce předsedy ČSSD odstoupit mj. i s poukazem na to, že by se strana dostala pod vliv zemanovců. V ČSSD panuje dlouhodobá rivalita mezi Sobotkou a prvním místopředsedou strany Michalem Haškem, který je zároveň velmi zadobře právě se Zemanen.

Ten se svými příznivci dokázal prosadit, že Sobotka nebude v týmu, který má vyjednávat o podobě povolební koalice. Skupina bude působit ve složení Hašek, Tejc a místopředsedové Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec. Hašek tým povede, Sobotka prý bude o vyjednávání informován.

Z ČSSD se nyní ozývají rozporuplné reakce. Část Sobotkovo odstranění kvituje s ohledem na výsledek voleb, jiní ale upozorňují na odhalení nejednostnosti ve straně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám