Hlavní obsah

Teploty lámaly rekordy, na Frýdecko-Místecku naměřili skoro 25 stupňů

Teplé počasí pokračovalo po sobotě také v neděli. Na některých místech republiky, zejména v Moravskoslezském kraji, padaly teplotní rekordy. Například v místní stanici Ropice na Frýdecko-Místecku naměřili 24,8 stupně Celsia. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Závěr října je letos výjimečně teplý.

Článek

V Ropici sice padl rekord, stanice ale měří jen krátce. Většinou byly v neděli překonány rekordy z roku 2006, například v Lučině v Moravskoslezském kraji, kde naměřili 24,2 stupně Celsia. Tím byl sedmiletý rekord pokořen o dva stupně. Teplota 23,6 stupně, kterou naměřili v Jablunkově, je o 0,8 vyšší než dosud rekordní hodnota z roku 2006.

Teplotní maxima byla dosažena ale také třeba ve Strakonicích, Teplicích, Děčíně, Ústí nad Labem či Doksech.

Na nejstarší české stanici v pražském Klementinu, která měří od roku 1775 a kde byl v sobotu naměřen rekord, ale v neděli nejspíš maximum nepadne. V Praze totiž bylo převážně zataženo a ve 14 hodin v Klementinu naměřili 18,6 stupně. Rekord z roku 2006 přitom činí 20,6 stupně.

Velmi teplé počasí, které letos koncem října panuje, vyvrcholí v pondělí. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi 18 až 22 stupni, přičemž nejtepleji bude podle předpovědí v Jihočeském kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám