Hlavní obsah

Kováčik: Komunisté budou chtít místopředsedu Sněmovny a šéfy tří výborů

• Aktualizováno
Právo, Marie Königová

V čele poslaneckého klubu KSČM bude i nadále Pavel Kováčik, který tuto funkci zastává již jedenáct let. Jeho místopředsedy budou Alexander Černý a místopředsedkyně strany Miloslava Vostrá. Klub tak na svém prvním povolebním zasedání v neděli potvrdil ve funkcích celé své vedení z minulého volebního období.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Kováčik (KSČM)

Článek

Jak řekl Právu Kováčik, je možné, že klub své vedení ještě rozšíří. Voliči poslali do Sněmovny 11 nových lidí ze stranických kandidátek, což je oproti minulým letům nezvykle velký počet, protože KSČM měla tradičně nejstabilnější obsazení.

Podle Kováčika strana zvažuje výzvu k členům klubu, aby zvážili své dosavadní setrvání v jiných funkcích než poslaneckých. „Nebudeme na tom trvat, ale měli by zvážit, zda je možné zvládnout více funkcí najednou. A zřejmě by se neměli vzdávat mandátu, který získali díky hlasům voličů,“ uvedl.

Komunisté budou při rozdělování funkcí ve Sněmovně trvat na dodržení poměrného zastoupení v jejích orgánech.

„Z principu poměrného zastoupení, a vzhledem k našemu volebnímu výsledku, by pro nás mělo vycházet předsednictví ve třech výborech, dvou komisích  a jedné stálé delegace. KSČM by měla také jednoho místopředsedu komory,“ uvedl Kováčik. Na tento post by komunisté navrhli svého předsedu  Vojtěcha Filipa.

Chceme hledat shodu, tvrdí Kováčik

Podle Kováčika je ale brzy na uplatňování jakýchkoli požadavků. Je nutné počkat na výsledky kolečka jednání, které povede s ostatními stranami vítězná ČSSD. „Rádi bychom, aby konečně všichni mluvili se všemi, protože v počtu sedmi stran, aby se došlo k nějakému výsledku, a nebylo tu hned nějaké strašení předčasnými volbami, je třeba  abychom se pokoušeli hledat shodu všude,“ je přesvědčen.

Při první schůzce vyjednávacích týmů soc. dem. a komunistů obě strany potvrdily ochotu poměrné zastoupení uplatňovat. Kováčik věří, že se stejným výsledkem dopadnou i další jednání. Jak ale podotkl, ani dohoda neznamená, že výsledek ve Sněmovně bude přesně podle ní.

„Pokud se vůbec podaří se dohodnout se všemi ostatními, je také třeba, aby případná vládní většina, pokud se zaváže dodržovat princip poměrného zastoupení, ho také dodržela při hlasování. Tam mám obavu danou zkušenostmi, že ne vždy se to dařilo, připomněl Kováčik situaci, kdy po minulých volbách vládní pravicová koalice dala na post místopředsedy přednost zástupci Věcí veřejných, kteří měli ve Sněmovně menší zastoupení, že KSČM.

Pět místopředsedů Sněmovny

Podle Kováčika je ideální pro chod Sněmovny pět místopředsedů. To by ovšem znamenalo, že ne každá ze sedmi stran získá tuto funkci. „To měl na mysli zřejmě předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, když v sobotu tvrdil, že místopředsedů by mělo být šest a říkal to v obavě, že právě na jeho stranu by funkce nezbyla. To může být problém, protože ty nejméně početné kluby by se musely dohodnout na jednom kandidátovi. Ale to bude záležet na tom, jak se dohodne případná vládní koaliční většina,“ uvedl šéf poslanců KSČM.

Podle něho není třeba měnit počet výborů proti minulému volebnímu období. Se soc. dem. v sobotu ale diskutovali o tom, že by se měl snížit počet jejich členů. „ Ukázalo se, že vysoký počet členů je špatně. Projevilo se to v tom, že lidé nechodili do výborů, pokud  jich zasedalo více v jeden den. Fyzicky to nešlo zvládnout, takže my budeme nižší počty uplatňovat. Soc. dem. tomu nekladla odpor,“ řekl Kováčik.

Podle místopředsedy KSČM Petra Šimůnka by KSČM měla zájem o vedení výborů rozpočtového, kontrolního a zdravotnického.

Reklama

Výběr článků

Načítám