Hlavní obsah

Sobotka by měl začít vyjednávat co nejdřív, shodli se lídři stran

Novinky, val
Praha

Šéfové sedmi stran, které v předčasných volbách postoupily do Poslanecké sněmovny, se v sobotu večer poprvé sešli společně v první televizní debatě v České televizi. Řešili průběh sestavování vlády a Sněmovny. Shodli se zejména na tom, že by měl Bohuslav Sobotka, coby pravděpodobný premiér, co nejdřív začít s jednotlivými partajemi jednat.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka přichází na první povolební televizní debatu. V ní ho političtí konkurenti vybídli, aby začal co nejdříve vyjednávat.

Článek

Lídři se podle svých vyjádření neobávají, že by Miloš Zeman upřednostnil před Sobotkou někoho jiného, a lídr soc. dem. by se premiérem nestal.

Zároveň se všichni shodli, že by Sobotka měl začít co nejdřív vyjednávat s jednotlivými stranami o budoucí spolupráci.

Sám Sobotka uvedl, že chce se stranami jednat během příštích hodin a dnů. Podle informací Práva má ještě v sobotu večer v plánu sejít se s komunisty.

„Není na co čekat,“ uvedla například lídryně ODS Miroslava Němcová. „Už teď by (Sobotka) měl začít domlouvat, aby potom nebylo nějaké překvapení,“ přidal se šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Polovina lidí výsledek voleb kvituje

Jedním z nejdůležitějších témat, o kterém se chtějí představitelé stran bavit, jsou církevní restituce. ČSSD navrhuje prosadit jejich roční pozastavení. S tím souhlasí i předseda hnutí ANO Andrej Babiš, zatímco Okamura uvedl, že je třeba si zákon zanalyzovat, byť jej označil za nešťastný a špatně provedený. Šéf komunistů Vojtěch Filip má za to, že se z právního hlediska nejedná o restituční zákon, a proto jej KSČM chce zcela zrušit.

V České televizi zazněly také výsledky bleskového průzkumu společnosti TNS Aisa, která se od 17. hodin dotazovala 600 respondentů na to, jak jsou spokojeni s výsledky voleb. Necelá polovina, 48 procent lidí, uvedla, že je s výsledkem spíše nebo velmi spokojena, naopak 43 procent dotázaných uvedlo, že je spíše nebo velmi nespokojeno. Zbylých devět procent se nevyjádřilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám