Hlavní obsah

Do dvou let budou předčasné volby, čekají v TOP 09

Právo, Oldřich Danda

V centrále TOP 09 na pražském Újezdu je dobrá nálada. I když strana, v jejímž čele stojí Karel Schwarzenberg, získala o pět procent méně než minule, považují všichni 12 procent za relativní úspěch.

Lídři TOP 09 sklidili od straníků bouřlivé ovaceVideo: Novinky

 
Článek

Podle Schwarzenberga voliči rozdali karty tak špatně, že Česko se nevyhne dalším předčasným volbám. „Předpokládám předčasné volby do dvou let,“ řekl Právu Schwarzenberg.

S tím souhlasí i další lidé z TOP 09 a od starostů. Jan Farský, který se znovu probojoval do Sněmovny, Právu řekl, že déle vláda za takovéto situace nemůže vydržet déle. „Dříve to nebude, ale déle než dva roky to lidi nevydrží,“ řekl Právu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Volební štáb strany TOP 09 v Praze, druhý den voleb do Poslanecké sněmovny 26. října. Předseda Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg soudí, že vláda ČSSD s ANO nemůže být stabilní a nazval takovou vládu „domečkem z karet“. „Soc. demokracie se všemi výhradami, které vůči ní mám, má jasné ideály a představy, ale ANO je pouze jasnou představou pana Babiše a Agrofertu. Toť vše,“ poznamenal.

Kdyby ČSSD podle Schwarzenberga selhala a Babiš chtěl vyjednat koalici s pravicovými stranami - TOP 09, ODS a lidovci, tak by odmítl. „Poděkuji mu zdvořile za pozvání a zůstanu na Dřevíči,“ poznamenal. Na Dřevíči na Berounsku má Schwarzenberg zámeček, kde má trvalé bydliště. „Nedokáži si představit rozumnou vládu pod vedením Andraje Babiše,“ poznamenal.

Důstojný ústup

TOP 09 podle Schwarzenberga obstála. „Výsledek je velice dobrý, protože se ukázalo, že jsme stabilizovaná strana,“ uvedl Schwarzenberg. Dodal, že ztráta hlasů se dala čekat kvůli tomu, že prosazovali ve vládě tvrdé reformy.

Situaci TOP 09 přirovnal k obklíčeným francouzským a britským vojskům v druhé světové válce u francouzského přístavu Dunkerque, kdy se nakonec podařilo vojáky bez velkých ztrát stáhnout. „Vítězství to nebylo, armáda se ale v pořádku stáhla a je připravena v dalších volbách zvítězit. Byl to velmi důstojný ústup,“ uvedl.

Do vlády jít nechtějí. „My se neprodáme na účasti na vládě,“ poznamenal. Výsledek považuje za prapodivný, protože jen těžce půjde sestavit stabilní vláda. „Zvítězila sice levice, ale zvítězily i demagogické a populistické strany, je mi líto každého, kdo bude pověřen sestavením vlády. Bude to vláda nestabilní, ze struktury budoucí Sněmovny,“ uvedl. Dodal, že ji nepředpovídá dlouhou výdrž. „Výsledek těchto voleb je taková roztroušená skleróza České republiky,“ řekl.

Soc. demokracii popřál k vítězství, ale dodal, že jim nezávidí. Uznal i úspěch ANO. Petr Gazdík, šéf hnutí Starostů a nezávislých, kteří s TOP 09 společně kandidují, řekl, že budou „jasnou a tvrdou opozicí“. Právu řekl, že si oddechl, když se ukázalo, že důstojně obhájili, ale nebudou muset vytvářet vládu.

Reklama

Výběr článků

Načítám