Hlavní obsah

Symbolem voleb v ČR je vztyčený prostředníček, píší v Německu

V České republice se projevuje značné rozčarování občanů z politiků všech politických orientací. Symbolem voleb v zemi se tak stal vztyčený prostředníček. Dříve silný liberálně-konzervativní tábor pak doplatil také na tvrdou úspornou politiku, hodnotí výsledky českých sněmovních voleb německá agentura DPA.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Výtvarník David Černý instaloval na Vltavě mezi Národním divadlem a Střeleckým ostrovem v Praze plastiku ruky se vztyčeným prostředníčkem namířeným na Pražský hrad.

Článek

Agentura Reuters předpokládá, že vyjednávání o kýžené stabilní vládní koalici budou zdlouhavá. Obrovský vztyčený prostředníček ve skulptuře Davida Černého sice platí levicovému prezidentu Miloši Zemanovi, ale spíš je znamením celkového znechucení politikou v České republice, soudí DPA.

Pro mnoho Čechů jsou jejich politici už jen terčem posměchu, jak podle německé agentury lze slyšet v ulicích. Nyní se podle DPA Česko posune o kus doleva. Cíl předsedy vítězné ČSSD Bohuslava Sobotky vytvořit silnou a stabilní vládu se může podle pozorovatelů velmi vzdálit, upozorňuje DPA. "Nadcházející vyjednávání o toleranci komunisty a jinými stranami skýtají ještě mnoho zdrojů pro konflikty," napsala DPA.

Babiš se dle jeho voličů nedá podplatit

"Novým fenoménem je hnutí miliardáře ANO Andreje Babiše, které sesbíralo hlasy od roztrpčených a politikou znechucených českých občanů," hodnotí dále agentura. Lidé znechucení korupcí v zemi prý také usoudili, že Babiš už má dost peněz na to, aby se ještě nechal uplácet.

Také podle agentury Reuters získalo ANO a další protestní strany v posledních týdnech předvolební kampaně podporu lidí znechucených "špínou" české politiky. Vysoké zisky těchto stran pak podle Reuters vytvářejí předpoklad, že jednání o nové koaliční vládě budou dlouhá.

Šance Sobotky stát se premiérem bude záviset nejen na menších stranách v parlamentu, ale také na prezidentu Miloši Zemanovi, jenž dal najevo, že chce mít možnost promluvit do povolebních jednání, soudí Reuters. "Zeman dlouhodobě nemá rád Sobotku a mohl by se pokusit vyjednat koalici v čele s jiným sociálním demokratem, říkají analytici," všímá si také mezinárodní tisková agentura se sídlem v Londýně.

Zemanova pozice přitom bude o to silnější, pokud se potvrdí těsnost vítězství ČSSD. Na druhou stranu oslaben může být prezident podle Reuters neúspěchem uskupení jeho spojenců (SPOZ), které se do Poslanecké sněmovny nedostalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám