Hlavní obsah

Okamura potvrdil, že podpoří kohokoli, kdo zaručí referendum

Právo, Petr Janiš
Aktualizováno

Tomia Okamuru s přítelkyní ve volebním štábu hnutí Úsvit přímé demokracie uvítal před 16:30 potlesk. Okamura poděkoval voličům. Jeho hnutí získalo zhruba sedm procent hlasů. Okamura to ještě před vyhlášením konečných výsledků označil za dobrý výsledek, protože Úsvit podle něj „měl na kampaň méně peněz než ostatní“.

Poslanci Úsvitu slavili úspěch dortem, Okamura porcovalVideo: Petr Janiš, Právo

 
Článek

Okamura zopakoval, že do vlády nechce a podpoří „jakoukoli koalici, která prosadí obecné referendum,“ a to v duchu odkazu Tomáše Garrigua Masaryka.

„Úsvit přímé demokracie nevstoupí do vlády,“ řekl Okamura. Podle něho je nejdůležitější co nejrychleji připravit přechod k přímé demokracii, a proto se nevymezil proti nikomu. „Je celkem jedno, kdo nám zákony pomůže prohlasovat, protože pak mají moc občané ČR,“ řekl Okamura.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomio Okamura z hnutí Úsvit přímé demokracie sleduje 26. října v Praze výsledky voleb.

Do povolebních rozhovorů se nehrne. „Počkáme, zda-li nás vítěz voleb osloví a jaký mandát tomu dá prezident (Miloš) Zeman,“ poznamenal šéf Úsvitu.

Okamura, šéf a středočeský lídr Úsvitu, uvedl, že složí mandát v Senátu, ještě než se stane poslancem. „Splním svůj slib,“ uvedl.

Prioritou je obecné referendum

Jedinou a stále opakovanou podmínkou hnutí je uzákonění obecného referenda bez výjimek. Okamura na otázku Práva připustil, že pokud by tato podmínka byla splněna mohl by spolu s KSČM tolerovat menšinovou vládu ČSSD. Tyto tři strany by disponovaly 97 poslanci.

„Ano, je to možnost. My v hnutí Úsvit přímé demokracie nerozdělujeme lidi na pravicové a levicové, nekádrujeme lidi podle stranickosti. My je kádrujeme na slušné, kteří chtějí žít slušným a řádným životem, a neslušné. Neslušní jsou zloději, podvodníci a paraziti. A parazit je ten, kdo neustále od společnosti bere a nic jí nedává,“ zněla Okamurova odpověď na dotaz po ČSSD s KSČM.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomio Okamura z hnutí Úsvit přímé demokracie s přítelkyní Monikou Talašovou přichází 26. října v Praze sledovat výsledky voleb.

Uzákonění obecného referenda bez výjimek podle Okamury, jehož hnutí získalo 14 mandátů, znamená, že referendum se automaticky vyhlásí, jakmile se pod petici podepíše 1% oprávněných voličů čili přes 80 tisíc lidí. Rozhodovali by pak oni.

„Z toho důvodu říkáme, že podpoříme jakoukoli vládu, která nám pomůže ve Sněmovně a v Senátu podpořit tyto návrhy,“ uvedl Okamura. Požadavek referenda bez výjimek odlišuje Okamurovými slovy Úsvit „od těch ostatních stran“.

Poslanci Úsvitu slavili úspěch dortem, který Okamura rozporcoval. Do vlády nepůjdou, netouží prý po exekutivních funkcích, po autech s majáčky. „U nás to výkonná rozhodla před volbami, čili je už rozhodnuto,“ dodal Okamura.

Bártovi unikl mandát o dvě stě hlasů

Do volebního štábu Úsvitu přijel z Plzně zdejší volební lídr Vít Bárta, jemuž zvolení těsně uniklo.

„Neuspěl jsem o 200 hlasů jako lídr. Ale chtěl bych poděkovat všem, kteří mě volili,“ řekl Bárta, který hodlá dál pokračovat v komunální politice. „Doufám, že nad kmotry, především plzeňskými kmotry se podaří zvítězit, když ne dnes, tak v komunálních volbách za rok,“ řekl Bárta.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalý předseda Věcí veřejných Vít Bárta, který v Plzeňském kraji kandidoval za hnutí Tomia Okamury, se do Poslanecké sněmovny nedostane.

Jistého vítězství ale šéf Věcí veřejných dosáhl. „Je jednoznačné, že VV přežily jako parlamentní strana díky tomu, že máme několik poslanců v našich barvách (Úsvit). To je velmi významné vítězství,“ řekl Bárta, který je také zastáncem přímé demokracie. A VV prý dokonce s Úsvitem mají jednotný program.

„Doufáme, že přesvědčíme poslance a veřejnost, že jedině změna ústavy může změnit politiku,“ dodal Bárta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám