Hlavní obsah

Jednání o vládě s ČSSD je pro ANO téměř povinnost, říká Stropnický

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihomoravský lídr hnutí ANO Martin Stropnický označil volební výsledek hnutí za megaúspěch. Zároveň vnímá jako téměř povinné jednat s ČSSD o vládě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Stropnický

Článek

Očekával jste takový výsledek?

Vůbec ne. Vždyť jsme v srpnu ještě říkali, že vše, co je nad pět procent, je úspěch. Ale takové dvouciferné číslo je megaúspěch, obzvlášť když si vzpomenu, co jsme za těch pár týdnů od podlahy udělali.

ČSSD bez ANO těžko sestaví silnou vládu. Budete s nimi jednat o podpoře?

Pokud by výsledky zůstaly v poměru, že máme o tři procenta méně než ČSSD, o více jak dvě procenta více než KSČM, lidovci by měli kolem sedmi procent a zemanovci ve Sněmovně nebudou, tak tu existuje hypotetická možnost jednání se soc. dem. a KDU-ČSL. Vláda s většinou 101 nebo 102 není to, co tato země potřebuje. Kroky, které by vláda měla mít před sebou, nemohou stát na nějaké labilní, párátkové většině. Pokud bychom se tedy měli bavit o nějaké silné vládě, která je potřeba, tak jednání ANO s ČSSD je téměř povinnost, která nám ani nepřivodí bolest zubů.

Je něco, co by ji přivodilo?

Zuby by nás rozbolely, kdyby soc. demokraté trvali na zvyšování daní. Máme totiž opravdu jiné představy o tom, jak zápasit s nezaměstnaností. A to je jeden z úhelných bodů, co je v ČR třeba udělat. Věřím, že by soc. dem. ve světle těchto výsledků pochopila, že musí nějaká svoje východiska posunout, aby silnou vládu umožnila.

Poslední, co bychom chtěli, by bylo dělat stafáž v nějaké vládě a vyděšeně se dívat, kdo co za nás rozhoduje. Chceme mít natolik silný hlas, abychom nemuseli páchat zradu na voličích. My jsme totiž v nich vyvolali určitou naději a lidé nám často říkali: neztraťte kredit tím, že se někam začnete sápat. A to je pro mě důležitý doplňující argument.

Co spolupráce s TOP 09 nebo ODS?

To by bylo proti smyslu naší existence. Považujeme je totiž logicky za dvě strany, které byly nejvíc odpovědné za poslední léta, za nehorázné plýtvání a za deklarování reformních snah.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám