Hlavní obsah

O hodinu si přispíme, v noci na neděli se mění čas

V neděli se Evropa vrátí k astronomickému času. V noci se ve tři hodiny vrátí ručky hodinek o 60 minut zpět. Změny času vyvolávají každý rok mezi veřejností i politiky diskuse, zda jsou vůbec nutné. Některým lidem časový posun působí zdravotní potíže, spory se vedou i o údajnou úsporu elektrické energie.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Psychologové se rozcházejí v názoru, zda změna času lidi ovlivňuje. Shodují se, že se jí často hůře přizpůsobují chronicky nemocní lidé, starší lidé a děti. Podle Petera Šóše z Národního ústavu duševního zdraví si budou lidé na zimní čas zvykat až šest dnů, hrozí poruchy spánku a také více infarktů.

Příčinou je narušení tzv. cirkadiánního rytmu, což je přibližně čtyřiadvacetihodinový interval, v němž se střídají spánek a bdění. Posun hodin změní základní časový impuls, kterým je světlo, pro nastavení tohoto rytmu. Orgány těla mají vlastní vnitřní buněčné hodiny a nové načasování nějakou dobu trvá.

Proti střídání času se chystá petice

Vlaky tak uprostřed noci budou hodinu čekat na odjezd podle středoevropského času. Regionálních vlaků se změna netýká, protože všechny vyjíždějí až po změně času.

Ustálení času prosazují někteří politici v europarlamentu. Aktuálně se proti střídání zimního a letního času chystá petice, která bude mít formu občanské iniciativy. Aby se jí zabývala Evropská komise, musí pod ní být milión podpisů. Cílem není zrušit letní čas, ale zastavit střídání času.

Anketa

Vadí vám střídání zimního a letního času?
Ano
71,8 %
Ne
28,2 %
Celkem hlasovalo 3784 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám