Hlavní obsah

O Lessym rozhodl už ministr, odůvodnil soud zastavení jeho stíhání

Právo, Jakub Troníček

Bývalý policejní prezident Petr Lessy byl za údajnou pomluvu a zneužití svých pravomocí potrestán už loňským okamžitým vyhazovem od sboru a i proto už bylo jeho následující trestní stíhání nezákonné. Právě takový je jeden z hlavních argumentů pražského městského soudu, který nedávno v rámci odvolání shodil Lessyho obvinění definitivně ze stolu.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý policejní prezident Petr Lessy

Článek

Vyplývá to z písemného odůvodnění rozsudku, které se nyní podařilo Právu získat. Odvolací soud v něm upozorňuje i na to, že ve věci Lessyho rozhodl tehdejší ministr vnitra Jan Kubice dokonce dvakrát. Půl roku před verdiktem o propuštění totiž šéf resortu ještě kvůli nedostatku důkazů zastavil kázeňské řízení, které původně proti Lessymu vedl.

A právě v těchto dvou rozhodnutích ministra je podle soudu háček: platí totiž princip „ne bis in diem“, tedy „ne dvakrát o tomtéž“, a nikdo tak nesmí být trestán za stejnou věc dvakrát.

„Dle názoru odvolacího soudu zcela určitě obě výše zmíněná rozhodnutí ministra vnitra a zejména rozhodnutí o věcech kázeňského řízení, mají všechny požadované znaky pro rozhodnutí, kterým bylo skončeno předchozí přestupkové, kázeňské či disciplinární řízení ohledně téhož skutku a které brání dvojímu stíhání či potrestání téže osoby,“ konstatuje ve svém usnesení pražský městský soud.

Zároveň upozorňuje na fakt, že zmíněná zásada se vztahuje jak na předchozí odsuzující rozhodnutí, tak i na ty zprošťující.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Z usnesení tak vyplývá, že Lessyho následné stíhání by bylo nezákonné i v případě jen jednoho ze dvou Kubiceho protichůdných rozhodnutí. A v této souvislosti soud také připomíná, že Lessy už potrestán byl.

„Nelze opominout i ten fakt, že zejména rozhodnutím o skončení služebního poměru byl obžalovaný svým způsobem zjevně bezprostředně postižen přinejmenším ve svých důsledcích a dopadech (osobních, personálních, finančních) obdobným způsobem, jakoby mu byl např. v trestním řízení uložen trest zákazu činnosti, případně trest ztráty vojenské hodnosti či trest peněžitý,“ uvedl soudce Petr Beneš.

Lessy usnesení zatím nemá

Tomu, zda se Lessy žalovaného skutku skutečně dopustil či nikoliv, se na rozdíl od prvoinstančního soudu ten odvolací vůbec nevěnoval. Obvodní soud pro Prahu 7 původně Lessyho obžaloby zprostil kvůli nedostatku důkazů a kvůli tomu, že v případě pomluvy zlínských policejních špiček prý nešlo o trestný čin.

Stejně tak se městský soud ve svém pravomocném usnesení nijak nevěnuje tomu, zda by Lessy měl mít nárok na odškodné nebo přímo na návrat do funkce policejního prezidenta. Právě o to si Lessy po zveřejnění informace o zastavení svého stíhání hlasitě řekl s tím, že o tom bude jednat s ministrem vnitra.

V pátek nechtěl nové zjištění Práva Lessy jakkoliv komentovat s tím, že usnesení soudu ještě nemá k dispozici. „Vyjádřím se k tomu, až mi to bude doručeno. Zatím se tak nestalo,“ řekl Právu Lessy. Ten přitom právě na zásadu zakazující úřadům jednat dvakrát o téže věci odkazoval ve svém odvolání.

Obsah usnesení i jeho případné důsledky na případný Lessyho návrat nebo požadavek na finanční kompenzace nechtěl včera ze stejného důvodu jako někdejší šéf policie komentovat ani současný ministr vnitra Martin Pecina.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Pecina

Lessy čelil obžalobě kvůli tomu, že měl v září 2011 údajně předat své tehdejší mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské policie Jaroslava Vaňka a pověřit ji, aby je předala vybranému novináři. V deníku Právo pak uvedl, že jeden z údajných členů takzvaného Toflova gangu „zametal“ v minulosti jako pracovník policejní inspekce oznámení na Vaňka, který tehdy působil jako náměstek ředitele brněnské policie. V té době už ale věděl, že kontrolní orgány policie žádné takové podezření nepotvrdily.

Původní kázeňské řízení Kubice zastavil loni v lednu, protože neměl v ruce dost důkazů. Několik měsíců na to se ale do celé věci znovu obula generální inspekce a s odkazem na nová svědectví Lessyho obvinila. Kubice tehdy policejního prezidenta kvůli tomu s okamžitou platností propustil a na jeho místo jmenoval tehdejšího náměstka Martina Červíčka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám