Hlavní obsah

ON-LINE: V Praze je o volby velký zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Úderem páteční 14. hodiny se na tisících míst v České republice zpřístupnily volební místnosti voličům. V předčasných volbách se rozhoduje o složení nové Poslanecké sněmovny a potažmo i vlády.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Předčasné volby do Poslanecké sněmovny v Praze

Článek

22:02 - Podle informací ČTK, která se odvolává na volební komisaře, se prvního dne voleb zúčastnily zhruba dvě pětiny oprávněných voličů. [celá zpráva]

22:00 - První den voleb skončil. Volební místnosti byly uzavřeny a opět se otevřou v sobotu v 8:00.

20:46 - Volební účast v městské části Praha 6 byla za šest hodin od otevření volebních místností už téměř 44 procent, informoval mluvčí radnice Adam Halmoši.

20:33 - V Moravskoslezském kraji byla volební účast v pátek večer přes 20 procent. Podle krajské mluvčí Petry Špornové zatím nebyly zaznamenány u voleb nedostatky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Volby v pražských Řepích

Například v centru Ostravy ve dvou okrscích se však volební účast pohybovala až kolem 30 procent. „My máme 29procentní účast, sousední okrsek číslo 28 má 33procentní,“ informovala Právo zapisovatelka ze dvou volebních místností v kulturním klubu Atlantik Iveta Vaverková.

Dodala, že je to vyšší účast než u minulých voleb. „Nemyslíme si ale, že by to bylo tím, že lidé jdou odvolit v pátek, protože odjedou na prodloužený víkend. Naopak nám přibylo lidí, kteří přišli volit s voličským průkazem. Vždy máme v tuto dobu tak dva takové voliče a dnes už máme skoro dvacítku,“ upozornila zapisovatelka s tím, že zatím odvolili spíše starší ročníky.

20:09 - Širší vedení ODS se bude už den po volbách zabývat budoucností strany. Bývalé vládní straně se nepřisuzují velké šance na dobrý výsledek, což by se mohlo odrazit ve složení předsednictva. Pokud se ODS do Sněmovny dostane, výkonná rada by mohla také určit tým, který by za ni vyjednával o případné koalici. O nedělním jednání výkonné rady informovala ODS v tiskové zprávě.

19:46 -  V Jihomoravském kraji odhadovali před 18. hodinou volební účast na 11,8 oprávněných voličů. Rychleji se volí v Brně, tam ve stejnou hodinu odvolilo již 15,5 procenta. Nebylo to však všude stejné, například do budovy ZŠ Kotlářská přišlo volit 13 procent voličů, do ZŠ Křenová necelých deset procent. Vyšší procenta měli ve velkých sídlištích – na Lesné, Vinohradech, v Bystrci a Bohunicích.

Bohuslav Sobotka při odchodu z volební místnosti Video: Miroslav Homola, Právo

„Odložili jsme s manželkou o čtyři dny zahraniční rekreaci v teplejší části světa, abychom nepropásli volby. Nevěřím řečem o tom, že prezident Zeman určil právě tento prodloužený víkend s tím, že mnoho lidí odcestuje a zvýhodní se tak pozice některé strany,“ řekl Právu 55letý Miloš Hartman. Přišel volit do ZŠ Arménská v Brně-Bohunicích.

Devětapadesátiletá Alice, prodavačka butiku, uvažovala takto: „Kdyby se volily osobnosti, věděla bych o třech z ODS. Ale protože se volí strany a mám blíže k levici, dám hlas ČSSD.“

19:10 - Zhruba třicet procent lidí odvolilo k páteční 18. hodině ve volebním okrsku číslo 75 v Olomouci. „Přišlo 144 z celkového počtu 509 oprávněných voličů. Je to zhruba stejné jako při posledních volbách,“ řekla Právu zapisovatelka tamní volební komise Iveta Palkovičová.

18:55 - V centrálním obvodu Plzně se volební účast v šest hodin večer vyšplhala na 29,3 procenta. „Účast je vysoká. V některých volebních okrscích dokonce přesáhla čtyřicet procent,“ sdělila Právu Iveta Zajíčková z místní radnice.

Naopak ve dvanáctém volebním okrsku v Klatovech odhlasovalo jen 17 procent lidí. „Volit k nám chodí i lidé, kteří jsou zapsáni na radnici jako bezdomovci nebo lidé v sociální nouzi. Takových dnes přišlo asi pět,“ vysvětlil předseda komise Oliver Kapusta.

18:47 - Volební účast v Praze 6 činí 35 procent uvedl mluvčí městské části Adam Halmoši. Volebních místností je v této části Prahy 104.

18:45 - Premiér v demisi Jiří Rusnok ve volební místnosti uvedl, že by si od voleb přál pracovitou, poctivou a pokud možno stabilní vládu. Rusnok nicméně připustil, že je celoživotním optimistou.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér v demisi Jiří Rusnok ve volební místnosti.

18:42 - Zahraniční média očekávají v souvislosti s českými volbami posun doleva a nejistý výsledek. Všímají si také možného návratu komunistů k moci. Volby by měly skončit vítězstvím sociální demokracie, která však nemá jisté, že bude moci vytvořit stabilní koalici, napsala francouzská agentura AFP.

18:10 - Poslance si dnes do 17:00 přišla podle odhadů vybrat v průměru necelá pětina voličů, podobně jako před třemi lety. Vyšší účast byla spíše ve městech, kde v některých okrscích patrně v souvislosti s prodlouženým víkendem dosahovala až ke 30 procentům. Vyplývá to z údajů, které získala ČTK od volebních komisařů v jednotlivých regionech.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nával ve volebních místnostech v mladoboleslavském kulturním domě. V prvních dvou hodinách přišla v Mladé Boleslavi hlasovat téměř pětina voličů.

17:47 - Mírně nadprůměrná byla do pátečního podvečera volební účast ve volebním okrsku číslo jedna v Českých Budějovicích. „Celková účast ale bude asi podobná jako minule. Máme kolem tří tisíc voličů, ale hodně z nich má trvalé bydliště hlášené na radnici a u nich nevíte, zda k volbám vůbec dorazí,“ glosovala dosavadní průběh voleb před šestou večer zapisovatelka komise Jana Kalásková.

Jak si politici věří před volbamiVideo: Novinky

17:44 - S manželkou a synem Josefem v náručí dorazil v Náchodě před půl šestou do volební místnosti předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Svůj hlas vhodil do volební urny s nadějí, že podobně učiní dostatečný počet příznivců strany lidové, a ta se po třech znovu vrátí do Sněmovny.

„Věřím, že jsme odvedli kus práce. Stejně jako některé další strany, které pracovaly v náš prospěch tím, jak se znemožňovaly. Jsme alternativou pro ty, nechtějí pokračování Nečasovy vlády, vládu levice ani nevěří novým, povětšinou protestním projektům,“ řekl Právu Bělobrádek s tím, že očekává zisk pro KDU-ČSL mezi šesti a osmi procenty.

17:35 - Na základní škole ve Slavkově u Brna odvolil lídr ČSSD a předseda strany Bohuslav Sobotka.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka volil ve Slavkově u Brna.

Očekává, že jeho strana ve volbách získá alespoň třetinu hlasů voličů. Sobotka také prohlásil, že povolební jednání ČSSD klidně zahájí už zítra. Sobotka řekl, že nikomu na volebním lístku nedal svůj preferenční hlas, protože tolik kroužků, kolik by chtěl pro své spolustraníky mít, není. [celá zpráva]

Bohuslav Sobotka odvolil ve Slavkově u BrnaVideo: Miroslav Homola, Právo

17:18 - „Volby jsou tajné, proto vám neprozradím, koho jsem volil,“ uvedl ve volební místnosti prezident Miloš Zeman. [celá zpráva]

Foto: Jiří Forman, Novinky

Prezident Miloš Zeman odvolil na Praze 5.

Prezident by si přál, aby byla vyšší volební účast. „Zatím to vypadá dobře,“ dodal s odkazem na informace od volební komise.

Prezident Miloš Zeman odvolil v PrazeVideo: Jiří Forman, Novinky

Zeman řekl, že pokud by se koalice rodila obtížně, je připraven vítězi voleb pomoci. Prezident připomněl, že před debatami o podobě vlády musí proběhnout ustavující schůze nové Sněmovny, která si zvolí vedení.

17:07 - Předseda komunistů Vojtěch Filip odvolil tradičně v místě svého bydliště v českobudějovickém okrsku číslo 49, ale na prognózy výsledků si i přes poměrně dobré preference netroufal. „Neříkám nikdy číslo, to už o mně všichni víte, ale byl bych rád, kdyby se autorita KSČM ve společnosti zvýšila,“ sdělil Právu po volbě Filip.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Šéf komunistů Vojtěch Filip volil v Českých Budějovicích.

17:06 - Svůj hlas vhodil do urny i prezident Miloš Zeman.

17:02 - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg odvolil v obci Sýkořice na Berounsku. Na přítomné novináře hned zvesela zpustil: „To, že jsem to tady minule tak krásně zvoral, vedlo k tomu, že jste přišli v dvojnásobném počtu. Co mám udělat, abyste přišli i příště?“ Vzpomněl tak na prezidentskou volbu. V druhé volbě, kdy stál proti Miloši Zemanovi, do urny hodil pouze žlutý lístek bez obálky, tudíž jeho hlas byl neplatný.

Karel Schwarzenberg odvolil v SýkořiciVideo: Novinky

16:50 - Podle exprezidenta Václava Klause, který volil v pražských Kobylisích, volby nemohou dopadnout dobře. Řekl také, že ODS potřebuje ve volbách prohrát, aby se změnila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus uplatnil 25. října 2013 svůj hlas v mimorádných volbách do Poslanecké sněmovny.

16:40 - Pár minut po 16. hodině vstoupil do volební místnosti okrsku 225 na ZŠ J. Šoupala v Ostravě-Porubě stínový ministr zahraničních věcí, místopředseda ČSSD a lídr soc. dem. kandidátky v Moravskoslezském kraji Lubomír Zaorálek. „Většinou volím první volební den, ale už jsem byl hodit hlas i v sobotu,“ podotkl s tím, že věří, že volební číslo 1 bude pro ČSSD dobré.

Foto: Pavel Karban, Právo

Lubomír Zaorálek volil v Ostravě.

16:17 - Několik desítek lidí čekalo před druhou hodinou na otevření jediné volební místnosti na území Slovenské republiky v budově českého velvyslanectví v Bratislavě. V seznamu Čechů žijících na Slovensku bylo zapsáno 460 lidí, další si nechali vystavit voličské průkazy.

Na Slovensku mohou voliči z ČR hlasovat pouze v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

16:10 - Prezidentův kancléř Vratislav Mynář, který je lídrem Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) ve Zlínském kraji, odevzdal odpoledne svůj hlas ve sněmovních volbách v domovském městysu Osvětimany na Uherskohradišťsku.

Na kandidátce využil všechny čtyři preferenční hlasy. Neúspěch zemanovců si nepřipouští, očekává zisk mezi sedmi až osmi procenty hlasů. "Jsem optimista, zemanovci jsou ve velmi dobré kondici," řekl po hlasování Mynář.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V pátek 25. října 2013 začaly mimořádné volby do Poslanecké sněmovny.

16:08 - Mezi první okrsky, kde již mají odvoleno, patří vězni z Vazební věznice v Olomouci. „Volby u nás začaly v 14:15 hodin, kdy dorazili členové příslušné okrskové volební komise s přenosnou urnou, a skončily za hodinu,“ řekla Právu v pátek odpoledne mluvčí káznice Markéta Zimová.

Upřesnila, že z 210 oprávněných voličů tam volilo 33, z toho 18 obviněných a 15 odsouzených osob. „Zájem o předčasné parlamentní volby tady byl oproti loňským prezidentským, kdy volilo třicet procent vězněných osob, zhruba poloviční,“ dodala mluvčí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V pátek 25. října 2013 začaly mimořádné volby do Poslanecké sněmovny.

15:37 - Úřadující předseda ODS Martin Kuba šel k volbám mezi prvními a odvolil v pátek po půl třetí odpoledne na českobudějovickém sídlišti Vltava ve 43. okrsku. Pro Právo připustil, že preference nenaznačují pro jeho stranu velký volební úspěch.

Dále zmínil, že ohledně budoucnosti České republiky vidí dvě rizika. „Prvním nebezpečím je velké vítězství levice, tedy ČSSD a KSČM, a riziko vidím i v hnutí Ano, které může být poměrně destrukční,“ upozornil Kuba a dodal, že spokojen by byl s dvojciferným výsledkem své strany, ale tipovat nechtěl.

Foto: Právo

Úřadující předseda ODS Martin Kuba odvolil krátce po začátku hlasování v Českých Budějovicích

15:30 - Prvotní zájem v Praze o volby je poměrně velký. Za první hodinu přišlo asi 10 procent voličů, odhadl zapisovatel jedné z komisí v základní škole Kozinova v Praze 10, kde volil šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura.

Tomio Okamura odvolil v PrazeVideo: Novinky

Novinářům řekl, že 5 až 10 procent pro Úsvit by považoval za úspěch. Večer si prý dá thajskou masáž, aby relaxoval po kampani, dodal.

Miroslava Němcová odvolila v budově SněmovnyVideo: Jiří Forman, Novinky

15:25 - V budově Poslanecké sněmovny právě odvolila Miroslava Němcová (ODS). K volbám přišla i s manželem. „Hlavně to nespleť,“ nabádala ho u plenty.

Němcová Právu poté řekla, že sama sobě dala preferenční hlas. Nechtěla ale říci, jestli kroužkovala i ostatní kolegy. „Věřím, že příští měsíc budu poslankyní,“ dodala.

Podle členů volební komise je zatím účast slušná. Ve Sněmovně volil například také Vlastimil Harapes.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Páteční volby do Poslanecké sněmovny v BrněVideo: Reuters

15:21 - Už několik minut před otevřením volebních místností na Základní škole Kotlářská v Brně venku postávalo několik desítek lidí. Převažovaly starší ročníky, ale i mnozí rodiče využili příležitost a současně s vyzvednutím potomka rovnou zašli odvolit.

Místopředseda ČSSD Michal Hašek odvolil v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

Krátce po čtrnácté hodině dorazil i jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Dneska večer si odpočinu a zítra budu v plné zbroji očekávat výsledky a budu eventuálně připraven na jednání za sociální demokracii. Od voleb očekávám, že se politické kyvadlo vychýlí doleva, že levice bude hlavní silou bez ohledu na poslední průzkumy. Věřím, že si lidé uvědomí, co se tu dělo minulých sedm let a nenaletí experimentům jako v minulých volbách s Věcmi veřejnými. Věřím, že tyto volby přinesou silný mandát sociální demokracii,“ prohlásil Hašek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vyvěsit vlajku, změnit třídy na volební místnosti a volby mohou začít.

15:14 - Pokud se ANO do Sněmovny dostane, chce do měsíce Babiš vytvořit radu ekonomických poradců podle jednotlivých ministerstev. "Uděláme si analýzu zákonů, které bychom chtěli měnit a začneme normálně pracovat," dodal s tím, že jako první chce navrhnout body prosazované iniciativou Rekonstrukce státu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve volební místnosti

15:13 - Lídr ANO Andrej Babiš nechtěl odhadovat výsledek svého hnutí. Podle něj ale volby přinesou změnu. "Pokud  uspějeme, tak by volby měly přinést nový proud. V zemi 23 let vládnou stále titíž lidé. Země je ve stadiu, kdy potřebuje zásadní změnu řízení státu a perspektivně i systému," řekl novinářům.

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš odvolil na Praze 4Video: Novinky

15:08 - Velký zájem voličů provázel první minuty úvodního dne voleb do Sněmovny v Olomouckém kraji. Před volebními místnostmi okrsků číslo dva a čtyři v ulici 8. května v Olomouci se voliči začali shromažďovat již patnáct minut před čtrnáctou hodinou a i poté přicházeli další a další doslova jeden za druhým. Jednalo se o lidi napříč věkovým spektrem.

Foto: Petr Marek, Právo

Mezi prvními přišla volit do volební místnosti okrsku číslo 4 v Olomouci Eliška Dohnalová.

Mezi prvními tam přišla splnit občanskou povinnost například Eliška Dohnalová. „Odpoledne odjíždím na odborný kurz, a protože chci volit, musím teď. Svůj hlas jsem dala ODS, neboť jejím lídrem je náš primátor Martin Novotný a toho si nesmírně vážím. Pro město toho udělal více než kdokoliv jiný a navíc je slušný člověk. Předpokládám, že stejný zůstane i ve Sněmovně, pochopitelně, bude-li do ní zvolen,“ řekla Právu Dohnalová.

15:00 -V Plzeňském kraji jako první z lídrů odvolil hejtman Plzeňského kraje a místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Svůj hlas společně s rodinou odevzdal v půl třetí odpoledne v Plzni v Černicích.

Foto: Jan Švábek, Právo

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec odvolil v Plzni.

Právu prozradil, že na kandidátce kroužkoval. „Rozhodoval jsem se na základě znalosti kandidátů. Osobně očekávám, že volební výsledek bude velmi překvapivý,“ sdělil. Za úspěch bude Chovanec považovat zisk více než 25 procent hlasů. Naopak výsledek pod 22 procent pro něho bude zklamáním.

14:55 - V Opavě krátce po zahájení voleb zkolabovala 70letá členka volební komise. [celá zpráva]

14:45 - Ve Dvoře Králové nad Labem v pátek ve 14:00 začalo zároveň s volbami i místní referendum, ve kterém mohou obyvatelé vyjádřit svůj názor na zákaz výherních hracích automatů ve městě a také na to, zda má být vodovodní a kanalizační síť v majetku města.

14:22 - Volební místnosti se otevřely také na čtyřech místech v Německu. Do volebních místností v Berlíně, Mnichově, Drážďanech a Düsseldorfu mohou přijít lidé zapsaní ve zvláštním volebním seznamu nebo ti, kteří mají voličský průkaz.

14:13 - Možnost volit má také přes 300 českých vojáků působících v zahraničních operacích. V Afghánistánu, kde je více jak 250 českých vojáků, se začalo volit ve 14 hodin tamního času, tedy v 11:30 našeho času.

Foto: AČR

Čeští vojáci volí v Afghánistánu.

14:09 - Volební komise na sídlišti Vltava v Českých Budějovicích zaznamenala enormní účast.

14:07 - Subjektů, které se účastní voleb, je celkem 23, kandidátů pak 5899.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Volby do Poslanecké sněmovny v základní škole v Kozinově ulici v Praze.

14:06 - Mezi prvními voliči jsou tradičně očekáváni volební lídři jednotlivých stran.

14:00 - Otevřením volebních místností byly zahájeny šesté volby do Poslanecké sněmovny v dějinách samostatné České republiky. Po 15 letech jsou zároveň druhé předčasné.

Volby se konají v pátek a sobotu 25. a 26. října. Hlasovat je možné v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Přípravy na volby.

Možnost hlasovat už měli i někteří čeští voliči v zahraničí. První volební den mají za sebou například v Americe. Volební štafeta se odtud přesunula podle časových pásem do Austrálie, Asie a na africký kontinent, kde se v pátek bude hlasovat stejně jako v Česku od 14:00 SELČ.

Výsledky voleb by měly být známy v sobotu večer. Na jejich základě vznikne nová vláda, která nahradí kabinet v demisi Jiřího Rusnoka.

Reklama

Související témata:

Související články

O voličské průkazy byl nevídaný zájem

O voličské průkazy, díky kterým mohou lidé volit i jinde než v místě bydliště, byl před letošními předčasnými volbami do Sněmovny větší zájem než při...

Výběr článků

Načítám