Hlavní obsah

Češi jdou k předčasným volbám

Právo, Novinky, ČTK, val, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S páteční druhou hodinou odpoledne začali voliči v České republice rozhodovat o složení příští Poslanecké sněmovny a potažmo i vlády. Od vzniku samostatné ČR jsou to šesté volby do Sněmovny a zároveň druhé předčasné. Konají se poté, co v červenci tehdejší premiér Petr Nečas rezignoval na svou funkci a následně se rozpustila Sněmovna.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Soubor hlasovacích lístků pro volební kraj Hlavní město Praha

Článek

Volební místnosti se otevřely v pátek ve 14 hodin na téměř 15 tisících míst republiky. Otevřené budou do 22 hodin. Voliči pak budou moci hlasovat ještě v sobotu od 8 do 14 hodin. Rozhodovat se mohou mezi 23 kandidujícími subjekty, z nichž ale jen 17 kandiduje ve všech krajích.

Už ve čtvrtek měli možnost hlasovat někteří čeští občané v zahraničí. První den hlasování mají za sebou například voliči v USA. Během pátku se volební štafeta z USA přesouvá podle časových pásem do Austrálie a Asie a skončí v Evropě a na africkém kontinentu, kde se bude hlasovat stejně jako v Česku od 14:00 SELČ. [celá zpráva]

O voličské průkazy byl zájem

Hlasovací lístky dostalo více než osm miliónů voličů do poštovních schránek. Kdo je neobdržel, může si je vyzvednout ve volební místnosti, kam patří podle místa bydliště, nebo je mimo domovskou obec dostane od volebních komisařů tam, kam přijde hlasovat s voličským průkazem. Do volební místnosti si lidé musí vzít občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli ověření totožnosti. Bez toho jim volební komisaři neumožní hlasovat.

Na hlasovacím lístku vybrané strany či hnutí mohou lidé dát nejvýše čtyřem konkrétním kandidátům takzvané přednostní hlasy tím, že zakroužkují pořadové číslo před jejich jménem. Kdyby volič zakroužkoval více kandidátů, volební komisaři by jeho preferenční hlasy museli ignorovat. Hlas pro stranu by ale zůstal platný.

Rozhodne se o vládě i jednotlivcích

V sobotu vpodvečer se ukáže, kdo by mohl sestavit novou vládu, která vystřídá Rusnokův kabinet, a zda po sedmi letech pravicových vlád nastoupí ČSSD. Ta má našlápnuto k vítězství, ale šampaňské ještě nechystá, neboť není jisté, zda v dolní komoře získá spolu s komunisty levicovou většinu.

Sněmovna může nakonec být roztříštěna i na sedm či osm stran, takže bude složité najít podporu pro silnou vládu. To může zvýšit roli prezidenta Miloše Zemana, v jehož rukou je jmenování premiéra. Volby také rozhodnou o osudu lídrů některých stran, například ODS, která výrazně ztratila.

Vymstila se jí aféra kolem šéfky kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase Jany Nagyové. Policie ji viní z toho, že nechala nezákonně sledovat Nečasovu manželku Radku. Představitelům vojenské tajné služby podle obvinění loni dala fotografii i adresu Nečasovy tehdejší ženy a na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Páleníkem a jeho nástupcem Kovandou.

Koalice stojedničku nedoložila

Spolu s Nagyovou bylo v červnu zadrženo dalších sedm osob. Mezi nimi byli i tři poslanci za ODS, kteří loni složili mandáty, načež jim měla být slíbena místa ve státních podnicích. Později byl obviněn také premiér Petr Nečas, který kvůli aféře v červenci rezignoval.

Zástupci bývalé vládní koalice stran ODS, TOP 09 a LIDEM nabízeli vytvořit novou vládu pod vedením Miroslavy Němcové (ODS), kterou opírali o údajnou stojedničkovou většinu ve Sněmovně. Tu ale nakonec neprokázali při hlasování o důvěře úřednického kabinetu Jiřího Rusnoka, kterého dosadil prezident Miloš Zeman.

Související téma

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poloprázdný jednací sál Sněmovny

V tomtéž hlasování ale Rusnokova vláda důvěru nezískala, proto jeho kabinet podal demisi. Následně si poslanci v hlasování rozpustili Sněmovnu a legislativní pravomoc z velké části přešla na Senát. Prezident Miloš Zeman pak vypsal předčasné sněmovní volby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám