Hlavní obsah

Rektoři bojkotují slavnost na Hradě, vadí jim, že Zeman dva nepozval

Právo, Novinky, jim, mhr, lž
Aktualizováno

Rektoři vysokých škol se vzbouřili proti postupu prezidenta Miloše Zemana. Vadí jim, že nepozval na slavnostní akt na Pražském hradě u příležitosti státního svátku 28. října rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka a rektora Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Libora Grubhoffera. Oslav se odmítlo zúčastnit 24 z 26 rektorů veřejných vysokých škol.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman

Článek

Svou účast se už ve čtvrtek rozhodl bojkotovat jako první rektor Karlovy univerzity Václav Hampl. Ze stejných důvodů později pozvání odmítlo také dalších 23 rektorů a také primátoři některých měst v čele pražským primátorem Tomášem Hudečkem.

Slavnosti se tak podle aktuálních informací zúčastní pouze rektor Univerzity Jana Evangelisty Purkyně René Wokou a rektor státní Univerzity obrany Bohuslav Přikryl. „Jako rektor státní univerzity a armádní generál pozvání přijal a ceremoniálu se zúčastní,” sdělil Právu mluvčí Univerzity obrany Vladimír Šidla.

Zeman prohlásil, že rozhodnutí rektorů respektuje, nicméně změnit svůj postoj zjevně nehodlá. Podle něj se totiž Bek dopustil urážky hlavy státu, když mu neumožnil vystoupit na půdě své univerzity před studenty. [celá zpráva]

Většina se nedostaví

Ke stanovisku Hampla se v oficiálním prohlášení připojila Komora rektorů veřejných a státních vysokých škol České konference rektorů se připojila.

„Pozvání rektorů veřejných vysokých škol hlavou státu na oslavu státního svátku ČR spojenou s předáváním státních vyznamenání jsme vždy chápali jako symbolický projev významu těchto škol pro společnost a stát. Pozvání jen některých z nich a odmítnutí jiných proto považujeme za velmi nešťastné,“ stojí ve stanovisku komory.

„Nešťastnost celé situace je dána i tím, že jsme vtaženi do něčeho, oč vůbec nestojíme, v době vrcholícího volebního klání. Je třeba to pojmout velmi zodpovědně, aby to nemohlo být dezinterpretováno,“ řekl Právu místopředseda České konference rektorů pro vnější záležitosti a rektor Janáčkovy akademie múzických umění v Brně Ivo Medek.

„Předpokládáme, že drtivá většina rektorů, pokud nepřijde nějaký vstřícný krok z Hradu, tam asi v pondělí nepřijede,“ doplnil.

Podpořili odmítnuté kolegy

Hamplovi vadí „selektivní pozvání rektorů”. „V uplynulých 23 letech byli vždy zvaní rektoři všech veřejných a státních vysokých škol. Porušení této tradice považuje za velmi nešťastné,“ uvedl mluvčí univerzity Václav Hájek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rektor UK Václav Hampl

Rektor Palackého univerzity v Olomouci Miroslav Mašlán původně přijet chtěl, pak ale rozhodnutí změnil. „Vzhledem k tomu, že nebyli pozváni rektoři Masarykovy a Jihočeské univerzity, jsem byl nucen svou účast odmítnout,“ uvedl Mašláň.

Hampl i další rektoři podpořili své kolegy rektory z Masarykovy univerzity v Brně a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera, kteří nebyli na ceremoniál pozváni, ačkoli se jej tradičně zúčastňují všichni rektoři v zemi.

Hrad ofictliálně potvrdil, že pozvánky rektorům neposlal, ale dále to odmítl komentovat. „Je to osobní rozhodnutí prezidenta,“ upřesnila pouze hradní mluvčí Hana Burianová.

Mikuláš Bek se domnívá, že nebyl pozván, protože Zemanovi koncem září při jeho návštěvě Brna nepovolil vystoupit před studenty ekonomie v době volební kampaně. Podle něj je totiž prezident propagátorem SPOZ, a tak se obával, že by se projev mohl uchýlit k agitaci, která je na akademické půdě zakázána.

Grubhoffer se proti Zemanovi postavil, když prezident odmítl jmenovat literárního historika Martina Putnu profesorem, přestože splnil všechna kritéria pro jmenování.

Hudeček: Chování Hradu je neúctou ke vzdělání

Slavnostního aktu se rozhodl na protest nezúčastnit také pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). „Ve vyspělých zemích je samozřejmé, že rektoři patří k nejváženějším osobnostem v zemi. Chování Hradu je neúctou vůči vzdělání a vzdělanosti v této zemi,” řekl primátor.

Dodal, že pozvání odmítl i jako pedagog, přednáší na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.

Mimo něj na Hrad kvůli prezidentovi nepřijedou primátor Plzně Martin Baxa (ODS), Jihlavy Jaroslav Vymazal (ODS). Omluvili se i další primátoři.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Hudeček (TOP 09)

Za nepozvané rektory se postavilo i sdružení Studentské jaro, které zaslalo rektorům otevřený dopis s výzvou, aby svou neúčastí na aktu vyslali „jasný a silný signál, že akademická obec se nenechá prezidentem ponižovat a rozdělovat“. Zeman podle vysokoškoláků porušil tradici a pojímá státnický akt jako svůj soukromý večírek.

„Po kauze s nejmenováním profesora Putny opět pozorujeme nebezpečnou snahu prezidenta Zemana o nátlak na české univerzity a jejich samosprávu. Je povinností akademických obcí našich univerzit neklonit hlavu, abychom na to později nedoplatili,“ uvedl Pavel Troubil, místopředseda Akademického senátu Masarykovy univerzity.

Nepřijde ani Němcová

Pondělní slavnostní shromáždění ve Vladislavském sále je připomínkou vzniku samostatného československého státu. Prezident udělí vybraným osobnostem státní vyznamenání.

Medaili letos nedostanou žádní bývalí političtí vězni, kteří kvůli Zemanovi odmítli poslat Hradu své nominace. Vadí jim, že se Zeman za minulého režimu proti komunismu nepostavil.

Pozvánku dostali i lídři politických stran s výjimkou jedničky ODS Miroslavy Němcové. Ta porušila bonton, když coby předsedkyně Sněmovny opustila slavnostní jmenování nové vlády Jiřího Rusnoka předčasně. S novými ministry si nechtěla podat ruku.

Anketa

Souhlasíte s rektory, kteří bojkotují slavnost na Hradě, protože je prezident nepozval všechny?
Ano
61,5 %
Ne
38,5 %
Celkem hlasovalo 34338 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám