Hlavní obsah

Ve volební komisi v České Lípě zasedne i exposlanec

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv volby přišly nenadále, zájem o práci v okrskových volebních komisích byl na Hradecku od počátku enormní. Největší zájem o tuto brigádu projevili studenti a důchodci, což vytváří věkový rozptyl komisařů v řádu desetiletí. Například v Hradci Králové je nejstaršímu členovi jedné z okrskových komisí 89 let, nejmladší je ročník 1995.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Skokan

Článek

Prakticky poprvé se členové komisí setkají dnes před druhou, hodiny a hodiny tu stráví s lidmi, které nikdy předtím neviděli, jsou rozdílného věku, vzdělání i politických preferencí. Rozejdou se až po sečtení toho posledního hlasu a odeslání výsledků k vyšší volební instanci.

Jde mu o pohled z druhé strany

„Je to takový mezigenerační volební dialog,“ usmívá se Magdaléna Vlčková z hradeckého magistrátu. V devítičlenné komisi, kde usedne jako zapisovatelka, je pět studentů, tři lidé starší 60 let a jeden pracující. „I přes svůj nevysoký věk tak jsem čtvrtá nejstarší,“ dodala.

Bohaté je i profesní spektrum členů komisí. Například v České Lípě se v okrsku č. 1 mohou voliči těšit, že uvidí exhejtmana Petra Skokana. Ten přitom v dresu Věcí veřejných usedal až do jejího rozpuštění v lavicích Poslanecké sněmovny. Protože se ale rozhodl už nekandidovat, chce si vyzkoušet pocit člověka na druhé straně pomyslné barikády.

Motivací mu ale není odměna, jde o zkušenosti. „Zajímavé jsou i diskuse mezi námi, kteří se v komisi sejdeme. A kontakt s lidmi. Do našeho okrsku byly zařazeny osoby, které jsou trvale hlášeny na radnici. Jako člen komise s nimi sice nemůžu rozvíjet diskusi, ale oni sami nějak reagují, někdy mají nutkání nám něco sdělit,“ vysvětluje své ­po­hnutky Skokan.

Úřad překvapily fronty zájemců

Ještě před osmi lety byl problém obsadit pozice zapisovatelů. „Dnes už jsou i na tyto pozice fronty,“ pokračuje Magdaléna Vlčková. Stejně tak roste počet osob nominovaných samotnými politickými subjekty.

„Protože tyto nominace nelze odmítnout, máme v komisích až 12 členů. To ještě nikdy nebylo. Jinak podle zákona má mít komise minimálně pět členů, v okrscích s méně než 300 voliči stačí čtyři,“ doplnila.

Zatímco v Hradci Králové museli odmítnout 250 žadatelů o práci v komisích, najdou se i místa, kde řeší opačný problém. Zejména v menších obcích. Jedním z nich je i městys Svojanov v Pardubickém kraji.

„Máme pouze asi 300 voličů, ale městys se skládá z několika samostatných částí. A pokud chceme umožnit dostupnost voleb všem obyvatelům, máme pro ně tři volební okrsky. A sehnat do tří komisí schopné lidi, to je trochu problém,“ posteskl si starosta Josef Gracias (KDU-ČSL). Trápí je také nominace politických stran, protože ty posílají své příznivce, kteří často nejsou místní nebo vůbec netuší, co práce v komisi obnáší.

Související téma

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Petr Skokan

„Nejde si to pouze odsedět. Měli by například zvládnout práci s počítačem. Bohužel někteří lidé mají potíž i s počítáním. Ale s tím si už ostatní členové komisí musí poradit,“ dodala Vlčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám