Hlavní obsah

Rusnokův kabinet nechá spor o budovy na Hradě příští vládě

– Praha
Novinky, val

Vláda v demisi v čele s Jiřím Rusnokem se nezabývala na svém středečním jednání zákonným opatřením, které by vyňalo areál Pražského hradu z církevních restitucí. Spor o majetky na Hradě přenechá příští vládě. Pro nový kabinet mají stávající ministři připravit analýzu a varianty řešení sporu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina přišel s návrhem na majetkové opatření kvůli zpřesnění církevních restitucí.

Článek

„Věc považujeme za důležitou, nicméně za výsostně politickou, proto jsme zvolili tento postup,“ konstatoval na tiskové konferenci po jednání vlády premiér v demisi Jiří Rusnok. Ten zadal ministrům vnitra, spravedlnosti a kultury za úkol připravit analýzu sporu a varianty jeho řešení. Výhledově s nimi počítá do 14 dní.

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina před několika dny navrhl, aby z církevních restitucí byl vyňat areál Pražského hradu. Církev ale trvá na tom, aby některé budovy, které v současnosti církev využívá, připadly jí. Objekty potřebné pro bezpečnostní chod státu by měly zůstat státu.

Varianty řešení sporu mohou být podle Rusnoka různé, jednou z nich je ale podle něj novela příslušné legislativy, která by areál Hradu vyňala z restitucí. Pecina uvedl, že připraví také variantu odložení nebo pozastavení majetkového vyrovnání, jak to ve středu navrhli sociální demokraté. „Variant je několik, nová reprezentace si rozhodne, jak bude chtít,“ uvedl Pecina.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Ten nadále trvá na tom, že církev svou žádostí o navrácení některého majetku porušuje dohodu uzavřenou v roce 2010 mezi tehdejším prezidentem Václavem Klausem a kardinálem Dominikem Dukou. Rozhodnutí vlády nepředkládat zákonné opatření ale prý respektuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám