Hlavní obsah

Vítězná fotka Czech Press Photo podle Ratha dokládá absurditu jeho vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exposlanec David Rath obžalovaný z korupce uvedl, že fotka ze soudu, na které je zachycen a s níž reportér ČTK Michal Kamaryt zvítězil v soutěži Czech Press Photo, je typická pro současnost. Dokládá prý absurditu situace a ovládnutí země represivními složkami. Rath to sdělil v písemném vyjádření z vazby.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2013 dostal 22. října reportér ČTK Michal Kamaryt za snímek bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha, obžalovaného z korupce.

Článek

Obžaloba Ratha viní spolu s dalšími deseti lidmi z korupce ve Středočeském kraji. Reportér jej zachytil ve chvíli, kdy přijížděl s eskortou výtahem k soudní síni. Díval se do objektivu přes úzké okénko výtahové šachty. „Výhra fotky ,Rath na řetězu‘ je charakteristická pro současnost, kdy represivní složky ovládly naši zemi,“ sdělil z vazby Rath. Podle něj zbavují svobody kromě něj také celou společnost. „Samozřejmě pod vzletným heslem boje s korupcí,“ dodal Rath.

Exposlanec dále uvedl, že „skrz kriminály a věznění lidí se nikdy lepší společnost nevytvořila“. „Snad si to většina lidí začne uvědomovat, třeba i díky fotce této absurdní situace,“ doplnil.

Reportér ČTK Michal Kamaryt získal hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2013 v úterý. Fotka podle poroty ukazuje neutěšenost nálady v zemi a upozorňuje na rozsah i vážnost korupčních problémů v Česku. Je podle ní jednoduchá, přičemž silně působí. „Obsahuje hned několik jemných, ale zároveň silných myšlenkových podnětů,“ uvedla porota. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám