Hlavní obsah

Senjuk: Pravice u nás nikdy nevládla

• Aktualizováno

V rámci série předvolebních chatů s lídry stran v pondělí se čtenáři diskutoval předseda Strany soukromníků Rostislav Senjuk. Uskupení chce v politice prosazovat především zájmy soukromých podnikatelů i jejich zaměstnanců. Podle Senjuka v ČR nikdy pravice nevládla.

Rostislav Senjuk

Článek

„Ona tu nikdy žádná pravice nebyla. Pravice je postavená na roli jednotlivce a jeho nezastupitelnosti. Dosud tu nebyla vláda, která by skutečně důsledně vytvářela českou střední třídu. Naposled nám chvíli naslouchala ODS, ale také jen z důvodu vlastního posílení,” konstatoval šéf Soukromníků na dotaz, zda vytváří lepší podmínky pro podnikání levice či pravice.

Bývalá vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM podle Senjuka nepochopila rozdíl mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.

Strana se zasazuje za silnou střední třídu a chce minimalizovat zásahy státu do života občanů. Mimo jiné navrhuje i snížení hranice pro vstup do Sněmovny a krajských zastupitelstev z pěti na dvě procenta.

Pro podnikatele chce uzákonit tzv. švarcsystém, navrhuje snížit DPH na pět, respektive 20 procent, či snížit daň na pohonné hmoty. Strana naopak odmítá zvyšování odvodů na sociální a zdravotní pojištění a varuje i před zavedením povinných registračních pokladen.

Senjuk vede stranu od roku 2009, v mezidobí let 1991 až 2008 byl místopředsedou Strany podnikatelů, živnostníků a rolníků ČR. V letech 1990 až 1992 zasedal za Občanské fórum v tehdejším Federálním shromáždění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám