Hlavní obsah

Benda je na téměř nevolitelném místě, rozjel si kroužkovací kampaň

– Praha
Právo, Jan Martinek

Osobní kampaň spustili někteří volební kandidáti. To se týká především ODS, u které nepříznivé preference signalizují, že do Sněmovny se jich dostane skutečně jen málo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marek Benda

Článek

V minulých volbách prošlo v Praze při zisku těsně přes 28 procent kandidátů. Dnes má ODS preference přinejlepším poloviční. Dá se předpokládat, že v hlavním městě projdou první čtyři kandidáti, a proto doslova každý kroužek rozhoduje.

Naplno rozjel kampaň za své kroužkování Marek Benda, který je v parlamentu už od roku 1993. Nyní se ocitl na desátém, dnes takřka nevolitelném místě.

Já bych Marka Bendu zakroužkoval
Jaroslav Kubera

Před třemi lety kandidoval až ze sedmnáctého místa a v preferenčních hlasech se mu za osobní podpory Petra Nečase podařilo přeskočit na šesté.

Na svých internetových stránkách uveřejnil článek s názvem „Kroužkujte Marka Bendu!“, kde mu vyjádřil podporu šéf senátorů a člen grémia ODS Jaroslav Kubera, stejně jako bývalý senátor, ředitel Fidlovačky a nyní šéf vinohradského divadla Tomáš Töpfer.

„Česká politika potřebuje skutečné politiky, kteří se za svůj názor nestydí. A kteří v životě dokázali, že se nebojí. Já bych Marka Bendu zakroužkoval,“ cituje Kuberu.

Benda také rozeslal svým přátelům a známým SMS: „Přátelé, kamarádi, rozhodl jsem se kandidovat až na 10. místě, abych zjistil, zda mám ve svém boji proti levici stále důvěru lidí. Budu vděčný za každé slovo podpory ve vašem okolí. Děkuji, Marek.“

„Volte Ferdu, rozdýchá pravici“

Rekordmanem minulých voleb byl exposlanec Jan Florián, který ve Sněmovně zasedl i přesto, že kandidoval z posledního, tedy 36. místa. Do parlamentu ho vyneslo více než osm tisíc preferenčních hlasů.

Podobně se podařilo uspět Lence Kohoutové, která byla na 29. místě a nakonec skončila pátá. Dnes kandiduje právě z pátého místa.

I další kandidáti ODS spustili osobní kampaň: zdravotnický expert Ferdinand Polák například na plakátech se stetoskopem nabádá voliče, aby „volili Ferdu, který rozdýchá pravici“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám