Hlavní obsah

Z vládního zmocněnce udělali funkci bez obsahu, napadla Šimůnková vládu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Monika Šimůnková, která ve čtvrtek rezignovala na post vládní zmocněnkyně pro lidská práva, v pátek osvětlila důvody, které ji vedly k odchodu. Podle ní se s nástupem úřednického kabinetu premiéra v demisi Jiřího Rusnoka stala z postu funkce bez obsahu a pravomocí a role vládního zmocněnce byla celkově marginalizována.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková.

Článek

Šimůnková uvedla, že se s kabinetem neshodla v názoru na lidská práva. Odmítla i úterní krok vedoucího Úřadu vlády Radka Augustina, jenž ji suspendoval z pozice ředitelky Sekce pro lidská práva.

Bývalá zmocněnkyně rovněž odmítla, že by porušovala pracovní morálku, jak jí bylo vytýkáno. Připomněla v této souvislosti rovněž mnoho přesčasových hodin, které si nijak nenárokovala.

Šéf úřadu vlády Augustin označil tvrzení Šimůnkové za nepravdivá. „Důvody byly pouze pracovní. Např. její konflikty s podřízenými, neschopnost komunikovat v týmu a vést tým. Její odborné znalosti neodpovídaly manažerské funkci ředitelky sekce,” dodal s tím, že s jejím odchodem se situace v sekci pro lidská práva zlepší.

Kauza kozáci

Šimůnková v pátek připomněla také kauzu údajného rozpínání kozáků v České republice, která byla součástí Zprávy o situaci národnostních menšin v ČR za rok 2012. Ta byla nejprve schválena, aby vláda následně usnesení zrušila a požádala Radu vlády pro národnostní menšiny o přepracování. [celá zpráva]

Ministr vnitra Martin Pecina označil zprávu za blamáž na vládu od bývalého kabinetu. Šimůnková tento postup kritizovala.

Šimůnková byla ve funkci od února 2012, kdy nahradila Michaela Kocába.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám