Hlavní obsah

Předvolební kachna: Rozhlas přejmenuje Zelenou vlnu

Atmosféra před volbami je živnou půdou pro nejrůznější vtípky, jeden se v pátek ráno podařil zatím neznámému šprýmaři, který do redakcí médií rozeslal jménem Českého rozhlasu e-mail, v němž informoval, že stanice mění název svého dopravního zpravodajství Zelená vlna na Dopravní vlna. Důvodem měly být stížnosti voličů na propagaci Strany zelených. Rozhlas na dotaz Novinek zprávu dementoval.

Foto: Český rozhlas

Nové logo Českého rozhlasu

Článek

„Tuto informaci dementujeme, pracujeme na tiskové zprávě, která to vysvětlí,“ sdělila na dotaz Novinek ředitelka Odboru komunikace a vnějších vztahů Zora Karmazín Blümlová.

E-mail se tvářil velmi věrohodně, hlavička odesílatele byla podvržena na doménu rozhlas.cz, ve skutečnosti lze ale původce e-mailu vystopovat na doméně společnosti zabývající se tvorbou webových stránek.

„V posledních týdnech jsme obdrželi velké množství stížností od posluchačů i zástupců stran, které kandidují ve sněmovních volbách, na zavedený název pořadu. Zelená vlna v očích části veřejnosti působí jako propagace jednoho subjektu – Strany zelených, která tak v našem vysílání dostávala v uplynulých týdnech prostor nad rámec stanovené kvóty. Po konzultacích se zástupci Rady pro rozhlasové a televizní vysílání vedení Radiožurnálu rozhodlo o dočasném přejmenování pořadu na Dopravní vlna,“ stojí v podvrženém e-mailu.

Na vtip naletěl například server Idnes.cz, který v tomto smyslu rozeslal i zpravodajskou SMS. Server patří pod vydavatelství MAFRA stejně jako deník Mladá fronta Dnes. Právě tento list shodou okolností před časem testoval ostražitost médií, s jakou přejímají a ověřují informace z jiných zdrojů. Redakcím rozeslal e-mailem podvrh v podobě falešného průzkumu, který předstíral, že zmapoval oblibu cizinců u thajských prostitutek. List nato škodolibě zveřejnil seznam médií, která kachnu převzala (Novinky.cz ji nepřevzaly).

Rozhlas později odpoledne v tiskovém prohlášení odmítl, že by malé stany diskriminoval. „Český rozhlas se důrazně ohrazuje proti nařčení, že ve svém předvolebním vysílání diskriminuje malé strany,” konstatovala Karmazín Blümlová a připomněla, že konkrétně zástupci zelených vystoupí v celkem v 31 předvolebních pořadech.

Reklama

Výběr článků

Načítám