Hlavní obsah

Babišovo hnutí předběhlo ve středních Čechách TOP 09, komunisty i ODS

Právo, dan, jov

Hnutí Andreje Babiše ANO má zaděláno na výrazný výsledek ve středních Čechách. O volbě ANO podle průzkumu volebního potenciálu agentur STEM/MARK a Median pro Českou televizi uvažuje 23,5 procenta respondentů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Aktuální volební potenciál - Středočeský kraj

Článek
Volební potenciál
Suma volebních potenciálů není 100 %. Člověk, který vážně zvažuje volbu stran X a Y, je potenciálním voličem obou z nich. Ukazatel aktuálního volebního potenciálu je tedy nutno chápat pro každou stranu odděleně - jejich součet není 100 %.

Největší šanci na vítězství v nejlidnatějším regionu má ČSSD, za ní je ANO, kterému se podařilo předběhnout TOP 09, komunisty i ODS. Ta v minulých volbách v kraji vyhrála, ale teď propadla až na páté místo.

Babiš má našlápnuto

Babišovo hnutí ANO, které je největším překvapením letošních voleb, má našlápnuto ve všech krajích. Nejlepšího výsledku podle průzkumů pro Českou televizi dosáhlo v Moravskoslezském kraji, kde o volbě ANO uvažuje až 24,5 procenta dotázaných. Přitom jen v šesti ze čtrnácti krajů Babišovo hnutí získalo méně než 20 procent a nejnižší volební potenciál byl 17 procent.

Poslední krajská debata v ČT svedla ve Středočeském kraji dohromady místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska a šéfa hnutí Úsvit Tomia Okamuru. Barvy ANO hájila jednička na kandidátce a bývalá starostka Krhanic Jaroslava Jermanová.

Foto: David Ryneš, Novinky

Aktuální volební potenciál - Středočeský kraj

Největší šanci na vítězství v nejlidnatějším regionu má ČSSD, za ní je ANO, kterému se podařilo předběhnout TOP 09, komunisty i ODS. Ta v minulých volbách v kraji vyhrála, ale teď propadla až na páté místo.

ČSSD zastupoval bývalý poslanec Jan Hamáček. Průzkum volebního potenciálu zjistil, že o volbě soc. dem. by uvažovalo 29,5 procenta dotázaných. TOP 09 by mohlo volit až 18 procent lidí.

Přilepšit by si proti minulým volbám mohla KSČM se 16,5 procenty. Její barvy v televizi hájil lídr Stanislav Grospič. ODS, která jako jedničku nasadila Petra Bendla, má chuť volit jen 14 procent lidí. Se ziskem deseti procent nastoupil do diskuse šéf hnutí Úsvit Okamura.

Zemanovec Adamec onemocněl

Situace se zkomplikovala Straně práv občanů - zemanovci (SPOZ), jejíž lídr, profesor chirurgie Miloš Adamec, onemocněl. „Je to pravda, bohužel. Včera jsem měl teplotu a dnes slyšíte, jak mluvím,“ potvrdil ve čtvrtek Adamec Novinkám.

V diskusi ho proto zastoupila dvojka kandidátky, ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček. Ten si tento týden mediálně uškodil, když novinářce vynadal do hovad, za což se posléze omluvil.

Do diskuse se ještě probojoval lídr lidovců Ivan Gabal za KDU-ČSL, která má šanci získat až 7,5 procenta hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám