Hlavní obsah

Zeman jmenoval 40 nových soudců

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na Pražském hradě jmenoval čtyři desítky nových soudců. Mezi nimi byl i bývalý ústavní soudce Miloslav Výborný, který nyní začne působit na Nejvyšším správním soudu (NSS).

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Jmenování proběhlo ve čtvrtek v podvečer na Pražském hradě. "Vy jste ta pyramida soudnictví, na jejímž základě stojí náš soudní systém. U každé pyramidy je nejdůležitější, jak pevná je její základna," řekl soudcům Zeman.

Mezi nově jmenovanými soudci je 23 žen a 17 mužů, většině z nich je do 35 let věku. Posílí hlavně okresní, respektive obvodní soudy.

Dnes jedenašedesátiletý soudce Výborný, dříve lidovecký politik, vykonával až do letošního června funkci ústavního soudce. Po deseti letech mu ale vypršel mandát a měl by se nyní přesunout na Nejvyšší správní soud. Kromě něj jmenoval ve čtvrtek soudcem NSS také čtyřicetiletého advokáta Petra Mikeše, který se zaměřuje především na oblast veřejných zakázek a další obory veřejného práva jako například dotace či územní plánování.

Výborného i Mikeše si vyhlédl předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Instituce již dříve oznámila, že při hledání nových soudců chce vytvořit soud pestrý tak, aby ho tvořili nejen soudci z nižších instancí, ale také odborníci z praxe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám