Hlavní obsah

Po zvolení do týdne zveřejníme soupis majetku, slibují kandidáti ANO

Právo, rsk
Aktualizováno

Pokud se hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše dostane do Sněmovny, tak jeho poslanci do týdne od složení slibu zveřejní soupis svého majetku. Ve čtvrtek se k tomu v rámci desatera morálních principů zavázali kandidáti ANO.

Předseda hnutí ANO 2011 Andrej Babiš

Článek

Soupis majetku mají zveřejňovat každý rok a také rok po skončení mandátu.

Mezi další body morálního desatera patří slib nelhat, nekrást, nenechat se uplatit, nezneužívat mandát poslance, šetrně nakládat s veřejnými prostředky či zveřejňovat nekalé pokusy ovlivňování.

Dvojka na pražské kandidátce ANO Hana Válková uvedla, že se ve straně dohodli, že desatero podepisovat nebudou, aby to nevyvolávalo asociaci s Věcmi veřejnými (VV).

„V duchu tohoto desatera jsem byla vychovávána, je to moje krédo. Nechtěli jsme to podepisovat, protože to tak buď cítíte a podle toho žijete a půjdete příkladem, anebo to jen podepíšete jako VV. Desatero je apel na nás samé, ale i na ostatní,“ prohlásila Válková.

Poslanci Věcí veřejných museli pro volby v roce 2010 podepsat etický kodex, který je mimo jiné zavazoval k zaplacení několikamiliónové pokuty v případě takzvaného přeběhlictví a také k tomu, že se vzdají mandátu, pokud kodex poruší.

VV kvůli tomu ostře kritizovaly například bývalou vicepremiérku Karolínu Peake, která odešla z VV a založila stranu LIDEM.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám