Hlavní obsah

Kopou do mě, ale mě to nabíjí, říká Babiš

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí ANO v rozhovoru pro deník Právo popsal, jak chce prosazovat program strany. Řekl také, že si z útoků politických stran na své uskupení i na něj osobně nic nedělá. Odmítl také srovnání s Vítem Bártou a jeho Věcmi veřejnými.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Článek

Dokola opakujete, že nejste politik. Skutečně se tak ještě ani jako lídr hnutí ANO necítíte?

Ne. A musím říct, že obdivuji lidi, kteří dokážou dlouhé hodiny diskutovat o věcech, jako je zákon o státní službě, který za jedenáct let politici nevyřešili jen proto, aby mohli dál zaměstnávat své kámoše na ministerstvech.

A jak se tedy cítíte?

Cítím se stále jako Babiš. Například při návštěvě Českých Budějovic jsem začal v domově důchodců, pak jsem na hlavní třídě rozdával koblihy a navštívil rodinnou firmu, jejíž majitel vyvěsil na dům plachtu, kterou si sám nechal vyrobit. Píše na ní: Došla mi trpělivost, měním milenky. Chci změnu, nechci nemehla, volím ANO. No není to parádní?

To, co děláte, už je politika.

Dobře, tak jsem politik nového druhu. Lidé slovo politik vnímají velmi pejorativně, jsem přece trochu jiný. Nebo snad máte pocit, že jsem klasický politik?

Abyste se ale po čase nestal stejným balíkem jako politici, které ANO po republice kritizuje svými slaměnými panáky.

To se nestane. Za dobrého politika se považuje ten, kdo má odpověď na všechno. Nikomu nevadí, že nezasadil ani strom, nepostaral se o rodinu, nikoho v životě nezaměstnal. Ale to mu nebrání v tom, aby zasvěceně mluvil o zaměstnání, o ekonomice a daních. Mají to nabiflované, ale ve skutečnosti tomu nerozumějí.

A vy rozumíte politice? Říkáte, že si někteří politici ani nepřičuchli k práci, ale i politika je řemeslo. Také přece nebudete kupovat housky od instalatéra.

Politika má hlavně být služba lidu a politici by hlavně měli pracovat ve prospěch lidí, kteří je zvolili. A to moc nedělají. Mluvit bez výsledku, slibovat a neplnit nepovažuji za řemeslo, ale za zbytečně vydanou energii.

A vy si myslíte, že všechno, co má ANO v programu, splníte?

Já mluvím o základních věcech. Chceme prosadit zákony, které tato země potřebuje k tomu, aby se zásadně změnila, a kterým se současní politici vyhýbají.

To je zákon o majetkovém přiznání, zákon o státní službě a odpolitizování státní správy, NKÚ, státních zastupitelství, policie, České televize a Českého rozhlasu. V Německu například Radu pro rozhlasové a televizní vysílání nejmenují politici, ale renomované osobnosti, jako jsou akademici nebo vědci.

Už malé dítě ví, že Babiš není Vít Bárta

Stále mluvíte o tom, co všechno v ČR změníte. Bez většiny ve Sněmovně toho ale moc nesvedete. Přitom v lidech vyvoláváte dojem, že vytvoříte ráj na zemi.

Ale to není pravda.

Jak to, že ne? Stačí se podívat do vašeho programu. Snížení základní sazby DPH na 10 procent, zrušení poplatků ve zdravotnictví pro seniory, vysoké školy zdarma…

Program budeme plnit podle naší pozice ve Sněmovně. Budeme se dívat na program jiných parlamentních stran, z nichž většina říká, že chce majetková přiznání, že chce rekonstrukci státu a zákon o státní službě. To chceme prosadit.

Ale abyste, až poznáte sněmovní realitu, neskončili u výmluv jako politici, kterým se nedařilo prosazovat zákony. V opozici nezmůžete téměř nic.

Říkám, že se budeme snažit prosazovat program s ostatními stranami, kde budeme mít společný průsečík. Já ale hlavně chci, aby se tady něco změnilo. Na rozdíl od všech ostatních, kteří kecají po hospodách, stěžují si a říkají, co všechno je tu třeba změnit, tak já a naše hnutí to chceme v každém případě zkusit.

A s kým to chcete zkusit, když vás nikdo nechce? Ani ČSSD, ani ODS, ani TOP 09.

Úplně z toho brečím. Pane redaktore, my budeme pro ty lidi čtyři roky pracovat, na rozdíl od jiných stran, které na ně kašlou a chodí za nimi jen během kampaně, a další volby vyhrajeme.

Jak se vy tváříte na spolupráci s jinými stranami?

Lidovci jsou fajn a zelení dělají také svoji politiku. S ODS a TOP 09 bych do koalice nešel, protože ODS je nereformovatelná, stále ji řídí kmotři. A TOP 09 stále řídí náš starý známý Kalousek. No a když nás nechce ČSSD, tak budeme brečet v koutě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Dnes proti ANO všichni vedou kampaň. Paní Němcová z ODS nemá žádný program než jít proti Babišovi. Pan Sobotka říká, že jsme divní. Strana svobodných občanů na nás útočí, někdo udělal moji fotomontáž, jak kouřím s Bakalou doutník, ANO se přelepují billboardy nápisy, že si všechno koupím. Vystupuje proti nám kmotr Hrdlička, financmajstr Věcí veřejných a nyní zemanovců a Bobošíkové.

A pan Schwarzenberg tvrdí, že mě nezná, i když to není pravda. Vždyť jsem mu osobně v prezidentské kampani vyjádřil podporu, lepili jsme na Moravě jeho plakáty. Také se nezajímám o to, jak privatizoval Becherovku, protože nechci dělat negativní kampaň. Ale já nemůžu za to, že nás nikdo nemá rád.

A vy se jim divíte – po zkušenosti s Věcmi veřejnými?

Ale prosím vás, to už je trapné. Už malé dítě ví, že Babiš není Vít Bárta.

Tady nejde o Bártu, ale o to, že ANO je programově neukotvené. Jste takový pravolevý kočkopes, který slibuje snížení DPH, výhledově daně pro firmy, povinný druhý penzijní pilíř na straně jedné a zdravotnictví zdarma pro seniory, zmrazení věku odchodu do důchodu, pomoc sportovním klubům a lepší financování zaměstnanců v kultuře na straně druhé.

Levice, pravice, to je jako Klausův pravicový bankovní socialismus a Zemanova levicová privatizace bank. Když chcete, tak jsme rozkročený střed.

Pořádně rozkročený střed…

Tak pořádně rozkročený střed, který je podle ostatních politiků a komentátorů úplně na nic a který nikdo nebude volit.

Když si člověk přečte program ANO, tak to vyvolává dojem, že se do politiky chystá velkopodnikatel s jakýms takýms sociálním cítěním, který ale hlavně sleduje své zájmy a chce si snížit daně.

Ale snížení daní je v zájmu celé země. Vždyť hlavně podnikatelé a živnostníci dávají lidem práci. Musíme do země dotáhnout investory ze zemí, jako jsou Čína nebo Indie. Ostatně s čínskými investory nyní jednám.

Ale ekonomiku je třeba také nastartovat snížením DPH, stabilním daňovým prostředím, snížením cen energií, posilováním exportu a oslabením koruny.

A co se týče sociálního cítění, tak jasně že ho mám. Vždyť se o ty chudé a důchodce, kteří celý život pracovali, musíme postarat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel a lídr hnutí Ano Andrej Babiš

Změny, o kterých mluvíte, vyžadují spoustu času. Máte vůbec dostatek trpělivosti na to, abyste dělal politiku?

Podle TOP 09 už 23 let jdeme někam, všichni víme kam. A teď bychom tam mohli přestat jít a mohli bychom jít někam jinam. Určitě mám trpělivost na politiku, mám horolezecký gen. To znamená, že jsem urputný.

Jenže vy jste zvyklý s lidmi jednat ze silové pozice, protože jsou závislí na vašich penězích nebo firmách. Ale v politice to tak nebude. Uvědomujete si to?

Víte, co je pro mě, pane redaktore, největší výzva? Když něco takového poslouchám. Když mi lidé podsouvají, že jsem oligarcha a Berlusconi, jak všechny budu ovládat a jak se ANO rozpadne. Všichni mě pomlouvají, komentátoři píšou, že jsem nejhorší, a vždy si do mě kopnou. Ale mě to strašně nabíjí a motivuje, abych ukázal opak.

Copak si myslíte, že v byznysu není kompromis? Když třeba jednáte o ceně, musíte najít společnou řeč. Každý byznys je kompromis, tak proč bych to nedokázal. Ale na rozdíl od ostatních politiků nezradím program ANO a nespojím se s někým za každou cenu.

Když jste dobrý byznysmen, tak to neznamená, že budete dobrý politik.

Neříkám, že budu dobrý politik, ale říkám, že bych se o ty lidi postaral. Chci být jiný politik. Chci se o lidi postarat.

Celý rozhovor s Andrejem Babišem si můžete přečíst ve čtvrtečním Právu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám