Hlavní obsah

Prezident by měl zasáhnout a převzít za zdravotnictví odpovědnost, tvrdí odbory

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Krizový štáb nemocnic, pacientů a odborů varoval v úterý před neutěšeným stavem zdravotnictví v České republice. Situace je podle něj neudržitelná. Štáb se dokonce obrátil na prezidenta Miloše Zemana, aby použil své autority ke korekci přístupu vlády v demisi k nemocnicím. Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger má za to, že ze strany odborů jde o „přihrávku levici“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Článek

„Situace se stává neudržitelnou, graduje. Zdravotnictví se bez pomoci dostane do krize, která vyvrcholí omezováním péče,“ pohrozila na úterní tiskové konferenci po jednání krizového štábu Dagmar Žitníková, předsedkyně zdravotnických odborů, které nedávno kvůli stavu ve zdravotnictví vstoupily do stávkové pohotovosti.

Zástupci nemocnic, pacientů a odborů na brífinku zkritizovali minulou, ale i současnou vládu. Místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala například citoval údajný výrok premiéra v demisi Jiřího Rusnoka, že by mu nevadilo, kdyby třetina nemocnic zanikla. Rusnokova vláda je podle Fialy velkým zklamáním.

Fiala podle ČTK rovněž informoval o tom, že se jednotlivé nemocnice obrátily dopisem na zdravotní pojišťovny, zda budou platit za léčení více. Pokud ne, měl by podle něj zasáhnout prezident a převzít za zdravotnictví zodpovědnost. Měl by se o situaci podrobně informovat a projednat ji s vládou, kterou jmenoval.

Přihrávka levici, tvrdí Heger

Proti výrokům na tiskové konferenci se v úterý ohradil bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger, který podle předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela v době svého působení v čele resortu „nečinně pozoroval, jak lékaři odcházejí do zahraničí“. Podle Hegera není úterní vyjádření odborů ničím jiným než „pokračováním předvolební agitace pro přátele z levicových stran“.

„Jedná se o zcela účelové a ryze politické vyjádření, jehož hlavním cílem je přihrávka do řad sociálních demokratů a komunistů, kteří se na této laciné vlně mohou svézt jakýmkoli povrchním receptem na zlepšení. Apokalyptický scénář o zdravotnictví na pokraji krachu a totálního kolapsu má strašit pacienty a přimět je vhodit do uren ten správný volební lístek,“ prohlásil Heger.

Reklama

Související témata:

Související články

Heger škádlí Škromacha hovory od kanálu

Mezi českými politiky se v čase předvolební kampaně stává stále populárnějším kanálem komunikace s voliči video. Po Zdeňku Škromachovi, který s diváky...

Výběr článků

Načítám