Hlavní obsah

Pražští lídři se do sebe pustili kvůli Mostecké uhelné i financování stran

Právo, Jan Martinek
Aktualizováno

Téma Mostecká uhelná působilo na pražské volební lídry jako rozbuška. V předvolební debatě České televize vysílané v pondělí večer skákali jeden druhému do řeči, odbíhali od tématu, došlo i na osobní invektivy. Zatímco levicoví politici házeli odpovědnost především na pravicové vlády, zástupkyně ODS Miroslava Němcová vinila z kauzy kabinet Miloše Zemana.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová souhlasila s předáním Davida Ratha soudu.

Článek

Lídři ANO a Strany zelených, Andrej Babiš a Ondřej Liška, by hnali k zodpovědnosti opozičněsmluvní politiky.

Liška se dostal do sporu s Miroslavou Němcovou, když mluvil o „šíbrech ODS“, na což Němcová reagovala s nevolí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Aktuální volební potenciál - Praha

„Nechte si laciné řeči”

Lídr ANO Andrej Babiš například zaútočil na bývalého premiéra Mirka Topolánka.

„Kdyby byl za éry Topolánka nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, tak Topolánek s Markem Dalíkem dávno sedí. Za jejich éry jsme měli největší kauzy. Dalík řídil celou ODS,“ řekl Babiš.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Vyprovokoval tak k reakci Miroslavu Němcovou. „Já už tohle nemůžu poslouchat. Nechte si tyto laciné řeči na mítinky, kde vyplachujete lidem hlavy. Tady platí, že zloděj křičí, chyťte zloděje,“ vpálila Babišovi Němcová.

Do jejich debaty se posléze vložil pražský lídr ČSSD Jaroslav Zavadil. „V tomto případě platí „spolu chyceni, spolu pověšeni,“ řekl. „Na adresu sociální demokracie,“ opáčila okamžitě Němcová.

Andrej Babiš si posléze rýpl i do Karla Schwarzenberga, když mu připomněl privatizaci Becherovky. „Tu privatizoval pan Schwarzenberg se Zdeňkem Bakalou, a vydělali na tom velké peníze. Pak teprve ji prodali Francouzům,“ řekl Babiš. „Měl jsem malou část, to je pravda,“ připustil Schwarzenberg.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda strany TOP09 Karel Schwarzenberg při rozhovoru pro deník Právo.

Transparentní účty

Lídři se neshodli na tom, jak podobné sporné privatizační kauzy vyřešit a zamezit tomu, aby z veřejných peněz nadále nemizely stamiliardy. Lídr Pirátů Ivan Bartoš navrhl, aby všechny strany měly na internetu transparentní účetnictví. Obvinil stávající parlamentní strany, že skutečné financování kampaní tají.

Kvůli tomu ho vyplísnil Zavadil. „První stupeň hlouposti je nevědomost, tou trpíme všichni. My máme jednoznačně transparentní účet,“ řekl, a vysloužil si smích části publika.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Podle Ondřeje Lišky transparentní účty nepomůžou, pokud nebude přijat přísný zákon o regulaci financování politických stran. „Mám ho tady s sebou, klidně vám ho dám,“ řekl. „My ho máme připravený,“ kontroval Zavadil.

Dar od paní Benešové

Babiš poté zpochybnil sponzorství TOP 09. „Všiml jsem si, že největší sponzor TOP 09 je paní Benešová z Prahy, která jim věnovala dva milióny, přičemž z obchodního rejstříku je vidět, že její jmění je v mínusu,“ řekl.

„Tento dar mi není povědomý. Milerád se na něj podívám a všechny o tom informuji,“ zareagoval Schwarzenberg.

Dalším tématem, nad kterým se lídři dohadovali, byla neexistence zákona o státní službě. Podle některých by odpolitizoval státní správu a zamezil by korupci. Politici se vesměs shodli, že by zákon, který byl navržen už v roce 2002, ale od té doby je jeho přijetí v platnost oddalováno, měl konečně platit.

Babiš vyčetl lídrům současných politických stran, že jeho platnost oddalují schválně, aby mohli do úřadů, zejména na ministerstva, prosadit své lidi. „Oni jen předstírají, oni ho nechtějí. Potřebují uplacírovat kamarády a známé. My to dělat nebudeme, my nemáme tolik kamarádů a známých,“ řekl. „Je to absurdní divadlo, jedenáct let tady parlamentní strany řeší nějaký zákon,“ poznamenal také.

Lídr SPOZ Zdeněk Žák prohlásil, že ho pobuřuje, jak politic mystifikují veřejnost. „Mezitím, co neplatí zákon o státní službě, tak jsme vymýtili odborníky a nahradili jsme je laiky a trafikanty. Tento stav chcete zafixovat? My tam chceme vrátit odborníky. Dokažte mi jediného člověka, kterého jsem přivedl na ministerstvo, který není odborníkem,“ hřímal Žák.

Na něj ironicky zareagovala Němcová. „Jediné, co jsem zaznamenala odborného, byl nápad, že budou vláčky jezdit zdarma mimo špičku. To byl opravdu super odborný nápad,“ popíchla Žáka Němcová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ondřej Liška (SZ)

„Je to pozoruhodné. Každá nová vláda říká, že přivádí odborníky a ve skutečnosti přináší vlastní straníky. Nepopírám to vůbec, každá strana to dělá,“ glosoval Schwarzenberg.

Ondřej Liška připomněl Zdeňku Žákovi, že dva vysocí státní úředníci, šéf Úřadu vlády Radek Augustin a prezidentský kancléř Vratislav Mynář jsou zároveň lídry SPOZ, čemuž by zákon o státní službě měl zamezit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám